Hyvinvointilautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Kirjastopalvelujen tilannekatsaus ja toteuttamissuunnitelma väistötilaratkaisusta

RUSDno-2022-452

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Ruskon pääkirjastossa on tehty viime vuoden aikana sisäilmaan liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia. Saatujen tulosten perusteella pääkirjasto on päätetty sulkea toistaiseksi. Kirjastopalvelut on keskitetty Vahdon lähikirjastoon, jonka aukioloaikoja on laajennettu. Lisäksi on tilattu Turun kaupungilta kirjastoautopalveluja.

Koskien pääkirjaston väistötilaratkaisuja kunnantalon valtuustosalissa hyvinvointilautakunta merkitsi tiedokseen saatetuksi 26.4.2022 § 31 alustavat suunnitelmat sekä evästi jatkovalmistelua siten, että pyytää seuraavaan ylimääräiseen lautakunnan kokoukseen tekniseltä toimialalta kirjallisen vastauksen valtuustosalin sisäilmatutkimuksen tuloksista ja johtopäätöksistä, ns. vanhan apteekin soveltuvuudesta kirjaston mahdolliseksi varastotilaksi ja vanhan nuorisotalon kunnosta ja korjausarviosta. Lisäksi lautakunta evästi hyvinvointijohtajaa valmistelemaan ylimääräiseen kokoukseen toteutussuunnitelman kustannusarvioineen kirjastopalvelujen siirrosta ja tarvittavista muutostöistä valtuustosaliin.

Kunnanhallitus käsitteli kiinteistöselvityksessä 6.6.2022 § 109 sekä kirjastoasiaa että nuorisotaloasiaa, ja päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Päätöksen liitteenä on katselmuksen raportti vanhasta nuorisotalosta. Aikaisemmin em. kiinteistöasioita on käsitelty myös teknisessä lautakunnassa 12.5.2022, kunnanhallituksessa 23.5.2022 sekä valtuustossa 30.5.2022. Teknisen johtajan mukaan ns. vanhan apteekin kiinteistöä on tarvittaessa mahdollista käyttää pääkirjaston varastotilana.

Kiinteistöasioiden (ml. kirjaston väistötilaratkaisun) ollessa kuitenkin kesken ja uudelleen valmistelussa on syytä odottaa lopullisia selvityksiä ja päätöksiä, mutta käydä silti läpi alustava toteuttamissuunnitelma mahdollisesta väistötilaratkaisusta ja sen vaatimista muutostöistä valtuustosalissa. Kirjaston henkilöstön tekemää toteuttamissuunnitelmaa ja alustavia kustannuksia esitellään tarkemmin kokouksessa. Toteuttamissuunitelma on luonnos ja toteutuksen ja kustannusten osalta asiat tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä tilannekatsauksen ja toteuttamissuunnitelman tietoonsa saatetuksi ja antaa keskustelun pohjalta osaltaan evästykset asian jatkovalmisteluun.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti merkitä tilannekatsauksen ja toteuttamissuunnitelman tietoonsa saatetuksi ja antoi keskustelun pohjalta osaltaan seuraavat evästykset asian jatkovalmisteluun: 1) sisäilman osalta odotetaan käynnissä olevia selvityksiä ja niiden tulee olla riittäviä, jotta työympäristö on turvallinen, 2) kirjasto kokoaa kirjallisesti keskeisimmät vaikutukset palvelutasoon, mikäli väistötilaksi valitaan valtuustosali, 3) väistötilaan siirtymiseen liittyviin kustannuksiin tulee osoittaa määräraha.