Hyvinvointilautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Vastaus Ruskon Vasemmiston aloitteeseen koskien ehkäisevän päihdetyön lisäämistä Ruskolla

RUSDno-2022-450

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon Vasemmisto on tehnyt valtuustoaloitteen (22.2.2021 §9), jossa tuodaan esiin huoli nuorten päihteidenkäytöstä ja toivotaan ”ripeitä toimenpiteitä kunnan päihdetyöryhmältä nuorten päihteittenkäytön ehkäisemiseksi”.

Ehkäisevää päihdetyötä johdetaan Ruskon kunnassa monialaisen hyvinvointiryhmän toimesta. Työryhmä on päivittämässä juuri hyvinvointisuunnitelmaa, jossa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet myös ehkäisevän päihdetyön osalta. Yhteistyötä ehkäisevän päihdetyön suunnitelman osalta tehdään Raision sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Lisäksi seudullista ja alueellista yhteistyötä koordinoidaan Varsinais-Suomen ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöiden verkostossa. Verkostossa mm. jaetaan hyviä käytäntöjä, toteutetaan yhteisiä kyselyitä ja somekampanjoita. Yhdessä seutukuntien kanssa on suunnitteilla myös Pakka-toimintamallin käyttöönotto.

Ehkäisevää päihdetyötä ja päihdekasvatusta kouluilla koordinoidaan yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän kautta. Arjessa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä tehdään eri toimialoilla jatkuvasti sekä yksilötyössä että yhteisöllisesti koulujen arjessa ja vapaa-ajalla. Nuorisotyössä mm. pidetään 8. luokan oppilaille päihdekasvatustunteja. Opiskeluhuollossa puututaan päivittäin päihteidenkäyttöön liittyviin tilanteisiin sekä tehdään systemaattista ehkäisevää ja tunnistavaa työtä. Koulukuraattoriresurssia on lisätty kuluvana vuonna juuri yhteisölliseen opiskeluhuoltoon yhden henkilötyövuoden verran. Kouluterveydenhuollossa päihteistä kysyminen ja huolenaiheisiin puuttuminen kuuluvat terveystarkastusten sisältöihin.

Kouluilla tapahtuvaan ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuteen kuuluvat nuorisotyöntekijöiden 8. luokkalaisille pitämien päihdekasvatustuntien lisäksi kuraattorin pitämät päihdekasvatustunnit 6. luokan keväällä ja 7. luokan syksyllä. Työparina näissä on ollut terveydenhoitaja tai nuorisotoimi. Ensi lukuvuonna todennäköisesti toteutus on kahden kuraattorin voimin.

Nuorisopalveluissa avointa nuorisotalotoimintaa on viitenä päivänä viikossa ja etsivää nuorisotyötä on vahvistettu vuoden 2022 aikana. Nuorisotalotoiminnassa on puututtu päihteidenkäyttöön ja selvitelty monia tapauksia yhdessä eri toimijoiden kanssa. Nuorisopalvelut on liittynyt myös mukaan nettinuorisotalotoimintaan, jonka kautta matalan kynnyksen ehkäisevän päihdetyön verkkopalvelut ovat helposti kuntalaisten saatavilla.

Ruskon hyvinvointikertomuksen (valtuusto 29.11.2021 § 85) tulokset (s. 20) kertovat osittain kunnassa toteutetun ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuudesta: Ruskolla tulokset päihteidenkäytön osalta ovat olleet kansallisesti ja maakunnallisesti vertaillen hyvällä tasolla, eivätkä seurantatiedot tue aloitteessa mainittua kehityssuuntaa. Huolta herättävä päihteiden tai tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö tai rahapelaaminen oli vähentynyt 8. ja 9. luokan oppilailla16 Ruskolla vuodesta 2017 (5,9 % - 4,2 %) ja oppilaiden määrä oli alle koko maan (6,3 %) ja verrokkikuntien tason (pl. Mynämäki). Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health) tarkasteli nuorten nikotiinituotteiden käyttöä Varsinais-Suomessa syksyllä 2017. Valtakunnallisesti 8. ja 9. luokkalaisista tupakoi päivittäin 5,6 %. Ruskolla päivittäin tupakoivien osuus (0,7 %) oli Varsinais-Suomen matalin. Osa ei-tupakoivista näyttäisi kuitenkin käyttävän muita nikotiinituotteita kuten sähkötupakkaa (kuvio 27). Tosi humalassa kerran kuukaudessa olevien 8. ja 9. osuus oli Ruskolla laskenut ja kannabista kokeilleiden nuorten määrä vähentynyt ja alle koko maan tason. Toisaalta viitteitä esim. kannabiksen käytön lisääntymisestä Ruskolla on tullut mm. oppilashuollosta, nuorisopalveluista ja alueelliselta ehkäisevän päihdetyön verkostolta – kuten myös aloitteessa viitataan.

Kevääksi 2022 Ruskolle hankittiin hyvinvointitoimialan ja perusopetuksen kesken päihdekasvatuksen tueksi valmennuspaketti, joka sisälsi valmennukset 5. ja 6. luokan oppilaille ja heidän vanhemmilleen sekä yläkoulun kaikkien luokka-asteiden oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Valtakunnallisen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestön Ehyt ry:n toteuttamat valmennukset pidettiin vanhempainiltojen yhteydessä. Lisäksi järjestettiin koulutustilaisuus kunnan ja seurakunnan työntekijöille kannabiksen käytön ehkäisystä. Jatkossa yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän arvion mukaan em. toiminta on syytä vakiinnuttaa ja hyödyntää sen toteuttamisessa ainakin osittain omia tai alueellisia resursseja.

Osana ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta on syytä huomioida, että toista vuotta toiminnassa oleva Ruskon harrastamisen malli pohjautuu alun perin ns. Islannin malliin, joka pyrkii ja on onnistunut tutkimusten ehkäisemään nuorten päihteiden käyttöä lisäämällä ohjattua, turvallista ja maksutonta vapaa-ajan toimintaa. Ruskollakin pyörii tällä hetkellä noin 40 erilaista kerhoa joustavasti koulupäivien yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä vastauksen aloitteeseen ja lähettää sen tiedoksi kunnanhallitukselle.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. Lisäksi toivottiin nuorisopalvelujen toiminnan esittelyä syksyn kokoukseen.