Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Päihdetilannekyselyn tulokset ja ehkäisevän päihdetyön tilanne Ruskolla

RUSDno-2024-139

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomessa toteutettiin koko maakunnan asukkaille suunnattu päihdetilannekysely marras-joulukuussa 2023. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä havaintoja ja mielipiteitä päihteidenkäytöstä ja päihdehaitoista osaksi paikallisen ja alueellisen ehkäisevän päihdetyön kehittämistä. Tuloksissa nousi voimakkaasti esiin sekä aikuisten että nuorten huoli sähkötupakoinnista.

Koko Varsinais-Suomen laajuisena kysely tehtiin nyt toista kertaa. Vuonna 2021 kyselyyn vastasi noin 3 500 asukasta, nyt vastauksia saapui yli kaksi kertaa enemmän, yhteensä yli 8 500 kappaletta. Alaikäisille ja aikuisille toteutettiin hieman erilaiset kyselyt.

Suurin osa vastauksista saatiin alaikäisiltä, jotka muodostivat yli puolet kaikista kyselyyn vastanneista. Seuraavaksi eniten oli 30–49-vuotiaita vastaajia (23 %). Kaksi kolmasosaa vastaajista oli naisia tai tyttöjä. Vastauksia tuli kaikista Varsinais-Suomen kunnista. Ruskolaisia vastaajia oli 65.

Kyselyn tuloksissa Ruskolla korostuvat sähkötupakoinnin yleistyminen ja nuorten huoli läheisten päihteidenkäytöstä. Nuorista vastaajista 64 % oli sitä mieltä, että Ruskolla sähkötupakoidaan liikaa. 79 % aikuisista vastaajista toivoi, että alaikäisten sähkötupakointiin puututtaisiin enemmän.

Päihdetilannekysely kertoo, että 24 % nuorista ja 12 % aikuisista vastaajista on pelännyt Ruskolla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä. Kyselyssä toivottiin myyntiin tiukempia linjauksia. Esimerkiksi alkoholin myyntiin päihtyneelle henkilölle 75 % vastaajista toivoi Ruskolla tiukempaa suhtautumista kaupoissa.

Noin 28 % aikuisista ja 32 % nuorista oli ollut huolissaan läheisensä päihteidenkäytöstä. Tupakoinnista huolissaan oli noin 35 % aikuisista ja nuorista. Kyselyyn vastanneista ruskolaisista aikuisista 21 % kokee, että alkoholia käytetään kunnassa liikaa, kun taas nuorista jopa 37 % oli samasta asiasta huolissaan. Yli 40 % aikuisista ja yli 50 % nuorista vastaajista kertoi, että heiltä on kysytty alkoholinkäytöstä tai tupakoinnista terveydenhuollon vastaanotolla viimeisen vuoden aikana.

Kyselyn avulla on tarkoitus kehittää ehkäisevää päihdetyötä niin alueellisesti kuin paikallisesti. Tulosten mukaan päihteidenkäytön vähentämiseen saatavasta avusta kyselyyn vastanneilla aikuisilla on vähän tietoa. Sen sijaan nuorista noin 70 % tietää, mistä apua ja tukea löytyy.

Myös ehkäisevä päihdetyö koetaan Ruskolla melko vieraaksi asiaksi. Vain 7 prosenttia aikuisista vastaajista kertoo ehkäisevän päihdetyön olevan itselleen tuttua.

Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä toimintaa, ja se kohdistuu pääosin nuoriin. Nuorten parissa ehkäisevää päihdetyötä tehdään paljon koulujen arjessa sekä päihdekasvatuksen kautta. Opiskeluhuollossa, kouluterveydenhuollossa ja nuorisotyössä puututaan matalalla kynnyksellä tilanteisiin ja edistetään päihteettömyyttä. Yläkoulussa kasiluokkalaisille järjestetään joka vuosi päihdekasvatustunti. Viime ja tänä vuonna myös 4.–7.-luokkalaisille on annettu valistusta erityisesti sähkötupakasta. Osana ehkäisevän päihdetyön viikkoa järjestetään myös vanhemmille suunnattuja luentoja ja tietoiskuja.

Aikuisille suunnattu ehkäisevä päihdetyö on pitkälti osa sosiaali- ja terveyspalveluita. Ehkäisevää päihdetyön moniammatillista yhteistyötä koordinoidaan kuntien ja hyvinvointialueen kesken, jotta hyvät käytännöt ja tutkitun tiedon hyödyntäminen vahvistuvat. Esimerkiksi sähkötupakoinnin vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi suunnitellaan muun muassa ammattilaisten koulutuksia ja vanhempien tiedotusta. Myös nikotiinivieroituksen toimintakäytäntöjä ollaan kehittämässä yhteneväisiksi koko alueella.

Ehkäisevä päihdetyö on sisällytetty juuri hyväksyttyyn Ruskon hyvinvointisuunnitelma 2023-2025. Hyvinvointisuunnitelma kokoaa yhteen eri toimialoilla ja yhteistyössä tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä, ml. ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimenpiteet. Kehittämisyhteistyötä tehdään eri toimialojen, Varhan, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa vaikuttavien käytänteiden vahvistamiseksi ja toimintamallien jalkauttamiseksi eri ikäisten kuntalaisten toimintaympäristöissä. Ehkäisevän päihdetyön kannalta moniammatillinen yhteistyö toimiala- ja kuntarajat ylittävästi, tutkitun tiedon hyödyntäminen, hyvät yhteiset käytännöt sekä toimintamallit ovat ydinasioita paikallisen ja eri ikäisille suunnatun ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuuden ja näkyvyyden onnistumisessa. Jatkossa Ruskolla ennaltaehkäisevän päihdetyön tueksi on tarvetta vahvistaa verkostollista ja moniammatillista ehkäisevän päihdetyön ja mielenterveyden edistämisen työryhmän työtä.

Hyvinvointijohtaja esittelee tuloksia ja ehkäisevän päihdetyön toimintaa Ruskon kunnan osalta tarkemmin kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä kyselyn tulokset tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.