Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointipalvelukatsaus

RUSDno-2024-113

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta käsitteli kulttuurihyvinvointisuunnitelmaa (§ 21 11.3.2022, RUSDno-2022-150) ja päätti valtuuttaa kirjasto- ja kulttuuripalvelun hankkimaan kulttuurihyvinvointisuunnitelman mukaisia uusia palveluita määrärahojen puitteissa esittelyssä mainituin periaattein.  Kokouksessa esitelty kulttuurihyvinvointisuunnitelmaluonnos luo puitteet ja kuvailee kuntalaisille järjestettäviä kulttuurihyvinvointipalveluita ja niiden toteutustapoja.  Koska ala on verrattain uusi ja palvelutuottajien järjestäytymisaste matala, keskeisessä asemassa kulttuurihyvinvointipalveluita järjestettäessä paikallisesti on verkostomainen työtapa, kohdeavustukset sekä kokeilukulttuuri. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti palveluista saatujen kokemusten myötä.  Kulttuurihyvinvointisuunnitelman mukaisia uusia palveluita otetaan käyttöön määrärahojen puitteissa.  Palveluja järjestettäessä otetaan huomioon hyvinvointisuunnitelmassa esiin tuotuja kehittämistarpeita, verkostomainen työtapa, kohdeavustukset sekä kokeilukulttuuri.

Kulttuuripalvelut on julkaissut vuoden 2024 alussa hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimialan sivustolla kulttuuripalvelujen vuosisuunnitelman, joka pohjautuu kulttuurihyvinvointisuunnitelmaan ja joka on koostettu lautakunnan hyväksymien, ym. perusteiden mukaan.  Kalenteria ylläpidetään säännöllisesti.

Teemoja, joita palveluilla käsitellään ovat mm. lapsi-vanhempi vuorovaikutus, henkilökohtainen taidesuhde, kielellinen kehitys ja lukutaito, itseilmaisu, muuttuva keho, liikkuvuus, omat rajat ja elämänlaatu.

Kumppanuussopimusten osalta kolmannen sektorin kanssa on neuvoteltu kotiseututeemaisesta verkkonäyttelystä,  arkeologisesta kenttäkävelystä sekä suuremman kesätapahtuman järjestelyistä Rusko-päivien yhteydessä.

Kohdeavustuksia vuodelle 2024 ei ole vielä myönnetty.

Kokouksen oheismateriaalina on kulttuuripalvelujen vuosikalenteri.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Lautakunta merkitsee saaneensa tiedokseen suunnitelman.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.