Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Kansalliseen e-kirjastoon liittyminen

RUSDno-2024-57

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Vaski-kirjastot ovat tarjonneet asiakkailleen e-aineistoja vuodesta 2013 alkaen. E-aineistokokoelmaa on tuotettu yhteisesti kirjastokimppaan osallisten kesken. Kokoelmaa on laajennettu ja monipuolistettu säännöllisesti eri aineistolajeihin, mm. e-äänikirjoihin, -lehtiin sekä musiikin ja kielten verkkokursseihin. 

Hankinnat kokoelmaan on tehty keskitetysti ja hankintakustannukset ovat kunnat suorittaneet Vaski-yhteistoimintamaksujen yhteydessä vuosittain. E-aineistojen käyttö on kasvanut vuosittain ja e-aineistot ovat nykyisin merkittävä osa kirjastopalveluja. 

Vaski-kirjastojen sisäinen yhteistyö e-aineistojen hankkimiseksi ja tarjoamiseksi päättyy kuluvan vuoden aikana ja suurin osa nykyisistä Vaski-kirjastojen e-aineistosopimuksista sanotaan irti, koska e-​​aineistot siirtyvät käytettäväksi kansallisen e-kirjaston kautta.  Vastuu valtakunnallisen e-kirjastopalvelun, e-kirjaston, käyttöönotosta, kehittämisestä ja ylläpidosta on 1.1.2024 alkaen ollut Kansalliskirjastolla. Työtä varten Kansalliskirjastoon on perustettu e-palveluyksikkö ja on se on aloittanut yhteistyön Suomen yleisten kirjastojen kanssa. 

Kirjastojen yhteisellä e-kirjasto -palvelulla pyritään valtakunnallisesti parempaan alueelliseen tasa-arvoon ja laajempaan ja monipuolisempaan e-aineistojen tarjontaan. Keskitetty palvelu myös vähentää kirjastoissa päällekkäistä työtä.

Kansallisen e-kirjaston kautta kuntalaiset saavat jatkossakin käyttöönsä monipuolisen ja uudistuvan kokoelman e- aineistoja.  Palvelun kielivalikoima kattaa käyttöönottovaiheessa kotimaiset kielet ja jonkin verran aineistoa englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Valikoimaa laajennetaan ja monipuolistetaan tulevina vuosina. 

Ruskon kunnan on solmittava Kansalliskirjaston kanssa sopimus e-kirjaston käyttöönotosta 15.3.2024 mennessä, jotta e-aineistot olisivat jatkossakin osa kuntalaisten kirjastopalveluja:
 

  • Sopimus Kansalliskirjaston kanssa on aluksi voimassa määräaikaisena 31.12.2026 asti ja sen jälkeen toistaiseksi.
     
  • Sopimus on irtisanottavissa sopimuksessa määritellyllä tavalla.
     
  • Sopimuksessa määritelty e-kirjastopalvelun kustannus on 0,7 € kunnan asukasta kohden vuoden 2026 loppuun asti.
    • Kunnan asukasluku tarkistetaan vuosittain edellisen vuoden joulukuun 31. päivän asukasluvun mukaan
    • Vuosimaksu vuodelta 2024 määräytyy siten että maksu / kunnan asukas on 0,7*(12- palvelun avaamisajankohdan kuukausi numeroina)/12
       
  • Vuosimaksua per kunnan asukas tarkistetaan vuodesta 2026 lähtien kerran vuodessa koskien seuraavaa vuotta.
     
  • Sopimuksella kunnat tekevät yhteistyötä Kansalliskirjaston kanssa toteuttaaksen laissa yleisistä kirjastoista (29.12.2016/1492) määritellyt tehtävänsä ja Kansalliskirjasto toteuttaakseen Yliopistolaissa (24.7.2009/558) määriteltyjä tehtäviään tarjota kansallisia palveluita yleisille kirjastoille. 


Kansalliseen e-kirjastoon osallistuminen rahoitetaan kirjaston käyttötaloudesta.
Käyttöönottovuonna 2024 e-kirjaston kustannukset ovat Ruskon kunnalle laskennallisesti 3004 €. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä yhteistyösopimuksen Kansalliskirjaston kanssa ja valtuuttaa kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikön solmimaan sopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.