Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Yleisten leikkipuistojen kehittäminen kuntalaisia osallistavalla tavalla

RUSDno-2024-153

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon hyvinvointitoimiala kehittää kunnan yleisiä leikkipuistoja ja lähiliikuntapaikkoja kuntalaisia osallistavalla tavalla talousarvion investointiprojektien mukaisesti.

Leikkipuistojen ja lähiliikuntapaikkojen kehittämisessä on suosittu leikkipuistojen kehittämissuunnitelman mukaisesti toimenpiteitä, joilla voidaan edistää eri-ikäisten liikkumista, ei vain lasten. Tavoitteena on kehittää leikkipuistoista koko perheen viihtymispaikkoja, eräänlaisia perhepuistoja.

Osana leikkipuistojen investointiprojektia on viime vuosina valittu yhdessä kuntalaisten kanssa parannusta eniten vaativat kohteet yleisistä (ei siis päiväkotien, koulujen tai muiden toimijoiden) leikkipuistoista. Kehitettävän leikkipuiston valinnan ja ideoiden keruun perusteella on tehty puistolle toteutussuunnitelma.

Ota kantaa -palvelussa on ollut keväisin avoinna kysely, jossa on ollut mahdollisuus ehdottaa, mitä kunnan leikkipuistoista pitäisi kuluvana vuonna kehittää, miksi ja miten. Tulosten pohjalta on valmisteltu toteutusehdotus tarjouspyyntöineen lautakunnan päätettäväksi. Vastausaktiivisuus on ollut kohtuullisen suurta, ja osallistamisen tapaa on pidetty kuntalaisten keskuudessa hyvänä.

Kuluvana vuonna käydään maaliskuussa läpi kunnan leikkipuistot ja muut vapaa-ajan kohteet Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) turvallisuuskatselmuksessa ja päivitetään kevään aikana kohteiden turvallisuussuunnitelmat sekä leikkipuistojen kehittämissuunnitelma. Katselmuksen huomioiden ja leikkipuistojen aiemman kehittämishistorian pohjalta kuntalaiskyselyyn valikoidaan tänä vuonna viranhaltijavalmistelun pohjalta sopivimmat kehittämiskohteet. Samalla arvioidaan mahdollisuutta hankerahoitusten hakuun loppuvuonna 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että leikkipuistojen kehittäminen toteutetaan esitetyllä tavalla.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.