Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Voimaa vanhuuteen -ohjelman mukaiset toimenpiteet

RUSDno-2024-140

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Keväällä 2023 käynnistynyt kolmevuotinen Voimaa vanhuuteen -ohjelma on rakentanut saumatonta palvelupolkua hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen välille Varsinais-Suomessa. Palvelupolussa iäkkäät, joilla on alkavia liikkumis- ja toimintakyvyn haasteita, löydetään ja ohjataan tarvittavien palveluiden piiriin.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman tavoitteena on lisätä iäkkäiden voima- ja tasapainosisältöistä ryhmäliikuntaa, liikuntaneuvontaa, ulkoilua ja vertaisohjattua toimintaa. Varsinais-Suomen alueellista Voimaa vanhuuteen -toimintamallia on rakentamassa Ikäinstituutti yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja sen 26 kunnan sekä Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston kanssa.

Ruskon kunta on hyväksytty mukaan ohjelmaan. Ohjelmaan on osallistuttu paitsi kehittämällä työryhmissä palvelupolkuja, pilotoimalla konkreettisia palvelukokeiluja Ruskolla. Loppusyksystä 2023 suunniteltiin yhdessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen kanssa voima- ja tasapainoliikuntaryhmä, johon asiakkaat ohjattiin pääosin Varhan palvelujen kautta. Ryhmä oli suunnattu asiakkaille, jotka eivät toimintakuntonsa puolesta voineet osallistua tavallisiin ikääntyneille suunnattuihin liikuntaryhmiin, mutta jotka eivät toisaalta olleet vielä hyvinvointialueen palvelujen piirissä. Lisäksi on kampanjoitu ikäihmisten omatoimisen liikunnan ja aktiivisuuden edistämiseksi Voimaa vanhuuteen -ohjelman viestintäsuunnitelman mukaisesti. Vanhus- ja vammaisneuvoston kanssa on aloitettu suunnittelu kuluvan vuoden toiminnan osalta koskien mm. ulkokuntolaitteiden opastusta ja matalan kynnyksen liikuntatuntien järjestämistä.

Ruskolla on jatkettu ohjelman tavoitteiden mukaisesti liikuntaneuvonnan kehittämistä tyhdessä terveyskeskuksen kanssa. Vuoden alussa on käyty neuvotteluja terveyskeskuksen ylilääkärin kanssa palveluketjun tiivistämiseksi. Liikuntaneuvonnan kehittämiseen kunta on saanut ja kuluvalle vuodelle hakenut aluehallintovirastolta haettavaa avustusta ikäihmisten liikunnan edistämistyöhön (Liikunnallisen elämäntavan paikalliset kehittämisavustukset). Tulevassa yhdistysten kohdeavustushaussa tullaan painottamaan ohjelman mukaisia toimenpieteitä.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman kriteerit kunnalle ovat seuraavat:

- Kunta kuuluu Varsinais-Suomen hyvinvointialueeseen. Myös aiemmin ohjelmassa olleet kunnat voivat hakea uudestaan.

- Kunnanhallitus tai lautakunta on tehnyt päätöksen ohjelmaan hakemisesta.

- Kunta on tehnyt aiesopimuksia erityyppisten järjestöjen, kuten kansanterveys-, liikunta- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa Voimaa vanhuuteen -työn toteuttamiseksi.

- Kunnassa on valmiina tai tarvittaessa kunta nimeää poikkisektorisen yhteistyöryhmän, joka ottaa vastuulleen Voimaa vanhuuteen -toiminnan etenemisen. Ryhmässä on edustajat liikunta-/vapaa-aika-, kulttuuri- ja sivistystoimesta, vanhusneuvostosta sekä järjestöistä ja urheiluseurasta.

Voimaa vanhuuteen toimintamallia on esitetty Varhan ja alueen kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhdyspintamalliksi. Asiaa on käsitelty Varsinais-Suomen kuntien liikuntatoimijoiden Rajattomasti liikuntaa -verkostossa sekä Varhan ja alueen kuntien virallisissa yhteistyöneuvotteluissa 8.3.2023. Toimintamalli on esitetty kirjattavaksi yhdeksi toimenpiteeksi valmistelussa olevaan alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan ikääntyneiden toimintakyvyn edistämisen tavoitetta toteuttavaksi osaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä Voimaa vanhuuteen -ohjelman mukaiset toimenpiteet Ruskolla tiedokseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.