Hyvinvointilautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Vastaus aloitteeseen Ruskon kunnan liittymisestä maailman terveysjärjestön WHO:n ikäystävällisten kaupunkien ja kuntien verkostoon

RUSDno-2024-223

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Vanhus- ja vammaisneuvosto on toimittanut 28.8.2023 kirjatun aloitteen kunnanvaltuustolle, jossa se ehdottaa, että Ruskon kunta liittyy maailman terveysjärjestön WHO:n ikäystävällisten kaupunkien ja kuntien verkostoon.

Verkostoon liittyminen ei synnytä kunnalle suoria velvoitteita vaan kunta määrittelee itse, kuinka se ikäystävällisyyttä toteuttaa. Ikäystävälliseksi kunnaksi ryhtyminen tarkoittaa ikäihmisten huomioon ottamista niin päätöksenteossa kuin palveluiden järjestämisessä ja kaupunkisuunnittelussakin. Asukaslähtöinen demokratia edellyttää ikäihmisten kuulemista ja vaikutusmahdollisuuksia. Liittyminen vahvistaa kunnan imagoa ikääntyvien kuntalaisten tasavertaisessa huomioimisessa muuhun väestöön verrattuna.

Kotikunnan tärkeä tehtävä on edistää iäkkäiden asukkaidensa hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Kunnissa on laadittu ikääntymispoliittisia ohjelmia, joissa määritellään linjauksia ja toimenpiteitä ikäihmisten hyvinvoinnin tukemiseen ja vahvistamiseen. Osassa kunnista toimenpiteet on kirjattu ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmaan. Ruskolla ei tiettävästi ole laadittu erillistä ohjelmaa, vaan tavoitteet ja toimenpiteet ovat osa laajaa hyvinvointisuunnitelmaa. Aiemmin osana Raision ja Ruskon sote-palvelujen yhteistoiminta-aluetta oli laadittu Raision ja Ruskon ikäihmisten hyvinvointiohjelma. Vuoden 2023 alusta astuneen hyvinvointialueuudistuksen jälkeen olisi tarpeen päivittää Ruskon kunnan osalta suunnitelmaa ikääntyneiden osalta. Suunnitelman tulisi vastata ikäystävällisen kunnan periaatteita, ja sen päivitykset voidaan sisällyttää osaksi laajaa hyvinvointisuunnitelmaa viimeistään siinä vaiheessa, kun sitä seuraavan kerran päivitetään vuonna 2026.

Suunnitelman päivittämisestä vastaa hyvinvointijohtaja, ja sitä laaditaan yhteistyössä kunnan eri sektorien ja vanhusneuvoston ja järjestöjen kanssa. Päivittämistyöhön tulee kytkeä mukaan myös hyvinvointialueen toimijat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy aloitteen ehdotuksen kunnan liittymiseksi ikäystävällisten kaupunkien ja kuntien verkostoon ja päättää käynnistää yhdessä sidosryhmien kanssa ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmaosion päivittämisen siten, että suunnitelman päivitykset noudattavat ikäystävällisen kunnan periaatteita ja ne voidaan sisällyttää laajaan hyvinvointisuunnitelmaan viimeistään vuoden 2026 päivityksessä.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.