Hyvinvointilautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Koulunuorisotyön kehittämishankkeen tilannekatsaus

RUSDno-2024-228

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointitoimiala on saanut koulunuorisotyön kehittämiseen ja koulunuoriostyöntekijän palkkaamiseen Lounais-Suomen aluehallintovirastolta 40 000 euroa valtionavustusta Erityisavustukset kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän nuorisotyön vahvistamiseen ja kehittämiseen -määrärahoista. Viime syksynä palkattu koulunuorisotyöntekijä on työskennellyt pääasiassa yläkoulussa. 

Hankkeen tavoitteiden mukaisesti koulunuorisotyöntekijä kehittää ja vastaa kouluilla tehtävästä nuorisotyöstä. Hankkeessa vastataan nuorten lisääntyneeseen pahoinvointiin erityisesti koronapandemian jälkitilanteessa ja hyödynnetään nuorisopalveluissa jo käynnistettyjä yhteistyötärakenteita ja -toimintoja koulun kanssa sekä kehitettyjä hyvinvointitiedon seurannan malleja.

Koulunuorisotyöntekijän on helposti lähestyttävä ja usein tavattavissa oleva turvallinen aikuinen, jolla on aikaa kohdata nuori koulun arjessa. Työskentely painottuu yläkouluikäisiin nuoriin ja on perinteisen opetustoiminnan ulkopuolista, ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen toimintaa.

Koulunuorisotyöntekijä kuuluu nuorisopalvelujen tiimiin mutta työskentelee tiiviisti koulun, erityisesti yläkoulun sekä opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. Koulussa hän on keskittynyt yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen sekä yksilöiden kasvun ja kehityksen tukemiseen. Koulunuorisotyöntekijä on mukana yhtenä toimijana luokkaryhmien ja kouluyhteisön hyvää ilmapiiriä rakentavassa sekä kiusaamista ennaltaehkäisevässä työssä. Lisäksi hankkeessa on käynnistetty vertaisryhmätoimintaa nuorille.

Hankkeen toimintaa, tuloksia ja alustavia jatkosuunnitelmia esitellään tarkemmin kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä hankkeen tilannekatsauksen tiedokseen.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.