Hyvinvointilautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Kuntalaisaloite hyvinvointilautakunnalle käyttövuorojen myöntämisen ehtojen tarkastamiseksi

RUSDno-2024-47

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi
  • Erkki Korpela, erkki.korpela@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakuntalle on lähetetty 29.12.2023 kuntalaisaloite, jossa esitetään, että liikuntatilojen käyttövuorojen myöntämisen käytäntöjä tarkastettaisiin siten, että tilojen varauksia myönnettäisiin ensisijaisesti ruskolaisille seuroille ja joukkueille. Aloitteessa esitetään, että ”Ruskon tilojen salivarauksien käytänteitä muutettaisiin siten, että ne palvelisivat paremmin Ruskon omia seuroja ja joukkueita.”

Hyvinvointitoimialan tilojen käyttövuorojen myöntämisen ehtoja on tarkasteltu ja ehtoja on päivitetty säännöllisesti muutamana viime vuonna palvelemaan paremmin kuntalaisten ja tiloja varaavien ja käyttävien paikallisten yhdistysten tarpeita. Aiemmin on mm. päätetty vuorojen myöntämisestä keskistetysti seuroille, ei jaostoille; varausten maksuttomuudesta paikallisille seuroille tai jos toimintaan osallistuvista yli puolet on ruskolaisia; vuorojen sijoittamisesta lapsen kasvuun sopiviin ajankohtiin;  vuorohakemusten käsittelystä saapumisjärjestyksessä pääasiallisen hakukierroksen ja vuorojen myöntämisen jälkeen; viimeisimmäksi vuorojen myöntämisestä seurojen kesken neuvotellen ja muutosten mahdollistamisesta siten, että seurat sopivat niistä keskenään sekä viranhaltijapäätöksestä vain ristiriitatilanteissa.

Hyvinvointitoimialan tiloja koskevat säännöt ja ohjeet on koottu kattavasti kunnan kotisivuille (Vapaa-aika ja hyvinvointi --- Varattavat tilat ja myytävät tuotteet - Vapaa-ajan verkkokauppasivu). Vakiovuorojen myöntämisen periaatteissa todetaan selkeästi, että ruskolaisia seuroja ja yhdistyksiä priorisoidaan vuoroja jaettaessa. Liikuntatiloissa liikunnan harrastajat ovat etusijalla.

Vakiovuorojen myöntämisen periaatteet:

-          Seuraavan kauden vakiovuorot neuvotellaan tilojen käyttäjien kesken keväisin. Vapaaksi jäävät ajankohdat tulevat tämän jälkeen kaikkien vapaasti varattaviksi.

-          Yleiset vakiovuorojen jakamisen periaatteet ovat

o   Vuoroja jaettaessa priorisoidaan kunnan järjestämää toimintaa ja tilaisuuksia.

o   Mikäli harjoitusvuoron kohdalla on ottelu tai kilpailu, menevät ne harjoitusvuorojen edelle.

o   Ruskolaisia seuroja ja yhdistyksiä priorisoidaan vuoroja jaettaessa. Liikuntatiloissa liikunnan harrastajat ovat etusijalla.

o   Vakiovuorot jaetaan muille kuin ruskolaisille seuroille ja yhdistyksille hakemusten tulojärjestyksessä mikäli hakemukset osuvat samaan ajankohtaan ja neuvottelemalla ei löydetä kaikille sopivaa ajankohtaan.

-          Vuoroja anoo aina seura tai yhdistys, joka jakaa sille myönnetyt ajat eteenpäin ryhmilleen.  Päällekkäisvarauksissa käydään aina ensin neuvottelu varaajien kanssa.  Vuoroja jaettaessa pyritään lapset ja nuoret sijoittamaan heille kasvun ja kehityksen kannalta sopiviin aikoihin.

-          Viranhaltijapäätös käyttövuorosta tehdään vain ristiriitatilanteessa. Hallintosäännön mukaan päättävä viranhaltija on kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö

-          Seurat ja yksityishenkilöt voivat varata / jättää varaushakemuksen tiloja/tiloihin vapaana olevina aikoina ajanvarausjärjestelmä Timmistä. Timmistä voi ostaa myös kausikortin kunnan kuntosalille.

Tilojen varaaminen omaan, ei-yleishyödylliseen käyttöön on maksullista sekä kuntalaisille että muualle rekisteröityneille yhdistyksille. Ruskotaloa voivat vuokrata juhlakäyttöön vain ruskolaiset yhdistykset, ruskolaiset seurat ja ruskolaiset yksityishenkilöt. Tämä ehkäisee tilojen käyttöä muuhun kuin ruskolaisia kuntalaisia hyödyttävään toimintaan.

Aloitteessa todetaan, että ”Tällä hetkellä Ruskon kunta myöntää salivuoroja Ruskolaisten seurojen lisäksi ulkopaikkakuntalaisille seuroille. Tämän takia Ruskon omat joukkueet saattavat jäädä kokonaan ilman harjoittelutilaa tai saada huonomman vuoron”. Toteamuksesta voi saada vaikutelman, että Ruskon liikuntatiloja varanneet muualle rekisteröityneet yhdistykset käyttävät tiloja muualla asuvien kuntalaisten harrastetiloina. On kuitenkin hyvä muistaa, että muualle kuin Ruskolle rekisteröityneiden seurojen tunteja oli esimerkiksi lokakuussa 2023 alle 3 prosenttia käyttövuorojen kokonaistuntimäärästä, ja toimintaan osallistuvat olivat käytännössä kaikki ruskolaisia lapsia ja nuoria.

Aloitteen mukaan ”Lapsille on tärkeää päästä harrastamaan omassa kotikunnassa, joka voi kuitenkin hankaloitua puutteellisten salivuoromahdollisuuksien takia.” ja ”Tällöin ei tarvitse käyttää aikaa läheskään yhtä paljon harrastusmatkoihin kuin mitä pitäisi, jos lähtisi harrastamaan ulkopaikkakuntaan.” Lähellä harrastamisen mahdollistaminen on juuri Ruskon kunnan tarkoitus. Tarkoitusta palvelee se, että kunnan alueella ja sen tiloissa järjestetään harrastustoimintaa mahdollisimman monipuolisesti ja kuntalaisten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, ei pelkästään ruskolaisten yhdistysten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Kun toimintaan osallistuvat tosiasiallisesti ovat ruskolaisia, ei ole kuntalaisten hyvinvoinnista pois tai kunnan hyvinvointitavoitteiden vastaista, että kunnassa toimii muualle kuin Ruskolle rekisteröityneitä seuroja. Kun harrastuksia järjestetään paikallisesti, ei tarvitse lähteä muualle. Kun harrastustarjontaa on monipuolisesti, ympäristö on virikkeellisempi ja useampi löytää itseään kiinnostavan harrastuksen.

Aloitteessa viitataan monessa kohtaa Ruskon kunnan strategian ja hyvinvointiohjelman kirjauksiin asettaen ne ikään kuin ristiriitaan suhteessa olemassa oleviin liikuntatilojen myöntämiskriteereihin ja johtopäätöksenä todetaan, että ”joka tilanteessa Ruskolaisten joukkueiden tulisi mennä ulkopaikkakuntalaisten edelle. Ruskolaisilla joukkueilla ei ole myöskään mahdollisuutta mennä ulkopaikkakunnille esim. Turkuun harrastamaan, koska he eivät tarjoa vuoroja ulkopaikkakuntalaisille joukkueille.” Kaikkiaan liikuntatilojen käyttövuorojen myöntämisen ehtojen voidaan katsoa palvelevan tarkoitusta myös aloitteessa mainittujen kuntastrategian ja -ohjelmien osin, sillä kunnan tilojen tulisi palvella ensisijassa ja yleishyödyllisesti ruskolaisten kuntalaisten etuja, ei ensisijassa ruskolaisten tai muualle rekisteröityneiden yhdistysten etuja, vaikka nämä tekevätkin yleishyödyllistä ja tärkeää työtä, ja näille tiloja tarjotaan maksutta käyttöön juuri tätä tarkoitusta varten.

Aloitteessa esitetään, että ”Ruskon kunta myöntäisi salivuoroja ulkopaikkakuntalaisille joukkueille vain puoleksi vuodeksi kerrallaan ja vain siinä tilanteessa, että kukaan Ruskolainen joukkue tai seura ei tarvitse tai halua kyseistä vuoroa. Aikaisemmin ulkopaikkakuntalaisillekin seuroille on myönnetty salivuoroja aina vuodeksi kerrallaan. Tämä hankaloittaa uusien Ruskolle perustettujen joukkueiden mahdollisuuksia saada vuoroja, sekä kaikkien joukkueiden ja seurojen mahdollisuutta lisätä tai muuttaa omia salivuorojaan.” Vuorojen myöntäminen kaudeksi kerrallaan kaikille tiloja käyttäville seuroille on selkeää vuorojen jakamisen ja niistä tiedottamisen sekä harrastusten järjestämisen kannalta, takaa harrastuksen jatkuvuutta kunnassa ja on suhteessa myös tehtävään varattuun henkilötyöresurssiin. Hyvinvointitoimialalla ei ole käytettävissä erillistä henkilöresurssia tilavuorojen hallinnointiin, eikä työtä ole käytännössä mahdollista enää lisätä ilman, että työhön saadaan lisäresurssia.

Koska vapaa-aikatiloja on rajallisesti ja tilojen käyttöaste on myös tarkoituksellisesti varsin korkea, on varmastikin niin, että vakiovuorolle voi olla vaikea löytää sopivaa aikaa kauden aikana. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä kuntalaisaloitteen tiedokseen ja käsitellyksi.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.