Hyvinvointilautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Hyvinvointitoimialan ulkoliikuntapaikkojen ja -kohteiden vuokraaminen yrityksille

RUSDno-2024-230

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta on 12.12.2023 § 92 tutustunut nykyiseen tilavuokrausjärjestelmään ja -hinnoitteluun, ja käynyt uudistamisen periaatteista evästekeskustelun. Esitettävänä periaatteena uudistamisessa oli, että kunnan vuokraamien tilojen jaottelua vähennetään, vuokrahinnastoa selkiytetään ja vuokraushintoja tarkistetaan. Keskustelun pohjalta on jatkettu asian valmistelua, joka on vielä kesken.

Taustana uudistamisessa on se, että hyvinvointitoimialalla on hallinnassaan eri tahoille useita vuokrattavia tiloja, joiden maksuperusteita ei ole vuosiin tarkistettu. Yleisen hintatason nousun, karkean tilahallinnan työpanoslaskelman, uusien tilojen käyttöönoton sekä aiemman tilavuokrahinnaston vaikeaselkoisuuden ja työllistävyyden vuoksi on tarvetta tarkistaa tilavuokrien perusteita mahdollisuuksien mukaan vastaamaan kunnalle aiheutuvia tosiasiallisia kokonaiskustannuksia, yksinkertaistaa hinnoittelua ja sujuvoittaa maksuliikenteen hoitamista. Hallintosäännön mukaan kunnanhallitus päättää kunnan perimistä maksuista.

Hallinnoitavia tiloja ovat mm. Ruskotalon eri osat, koulujen liikuntasalit, virkistysalueen tilat. Hyvinvointitoimialan tiloja koskevat säännöt ja ohjeet on koottu kattavasti kunnan kotisivuille (Vapaa-aika ja hyvinvointi --- Varattavat tilat ja myytävät tuotteet - Vapaa-ajan verkkokauppasivu: https://rusko.fi/vapaa-aika-ja-hyvinvointi/varattavat-tilat-ja-myytavat-tuotteet-vapaa-ajan-verkkokauppasivu/). Vakiovuorojen myöntämisen periaatteissa ruskolaisia seuroja ja yhdistyksiä priorisoidaan vuoroja jaettaessa. Liikuntatiloissa liikunnan harrastajat ovat etusijalla.

Tilojen varaaminen omaan ei-yleishyödylliseen käyttöön on maksullista sekä kuntalaisille että muualle rekisteröityneille yhdistyksille. Ruskotaloa voivat vuokrata juhlakäyttöön vain ruskolaiset yhdistykset, ruskolaiset seurat ja ruskolaiset yksityishenkilöt. Nykyisen hinnaston ja varauskäytäntöjen ulkopuolella on edelleen ulkokenttien ja Vahdon nuorisotilan vuokraus.

Kysymyksiä juuri ulkokenttien, uusien kuntoportaiden ja muiden ulkokohteiden varaamisesta yrityskäyttöön on tullut yrityksiltä. Ne ovat tiedustelleet mahdollisuutta maksutta käyttää tai maksua vastaan vuokrata kunnan tiloja käyttöönsä.  

Ennen tilavuokrausjärjestelmän ja -hinnoittelun uudistamista on syytä määritellä väliaikaiset periaatteet tilojen varaamisesta tai vuokraamisesta yrityksille. Esityksenä on, että väliaikaisesti ja erikseen sovittaessa ja viranhaltijan kokonaisharkintaan perustuen ja viranhaltijapäätöksellä ulkokohteita voidaan vuokrata yrityksille soveltaen olemassa olevan hinnaston suuntaisia hintoja, mikäli tilat ovat vapaana muusta kunnan tai yhdistysten käytöstä, yrityksen toiminta sopii kohteen luonteeseen ja kunnan arvoihin, toiminta ei merkittävästi häiritse kohteen muuta vapaata käyttöä. Kun tilavuokrausjärjestelmän ja -hinnoittelun uudistus valmistuu, asia määritellään tarkemmin, ja viedään päätettäväksi kunnanhallitukseen. Lisäksi ulkokohteiden, kuten kuntoportaiden läheisyyteen lisätään ohjeet, joissa kehotetaan toimimaan niin, että oma toiminta ei estä tai häiritse muiden mahdollisuutta käyttää kohdetta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä väliaikaiset vuokrauksen periaatteet koskien ulkokohteiden vuokraamista.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.