Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 9.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Oikaisuvaatimus Ruskon kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle, kuljetusasia

RUSDno-2020-313

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus Ruskon kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle, kuljetusasia

 

Ruskon kuntaan on saapunut 2.6.2020 opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle osoitettu oikaisuvaatimus.
Oikaisuvaatimuksen allekirjoittajina on viisi ruskolaista henkilöä.

Oikaisuvaatimuksessa pyydetään opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaa käsittelemään 12.5.2020 kokouksen § 54: Ruskon kunnan koulukuljetusten järjestämisen perusteet lukuvuonna 2020-2021 ja § 55 Hiidenvainion kuljetuspaikan ja Merttelän koulun välinen koulukuljetus uudelleen, jotta asiasta saadaan sisällöllisesti asianmukainen.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mielestä lautakunnan päätös on virheellinen, sillä se ei vastaa päätöksiä, jonka opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on tehnyt Merttelän ykkösluokan muodostamisesta.
Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mielestä päätös ei ole kunnan oppilaiden kesken oikeudenmukainen ja yhdenvertainen.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mukaan päätöksen tulisi olla linjassa tehtyjen päätöksien kanssa ja yhdenvertainen.

Perusteluissaan oikaisuvaatimuksen tekijät esittävät, että Maunun koulun peruskorjaus- ja laajennusosan rakentaminen ei liity opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätökseen muodostaa Merttelän kouluun kokonainen ykkösluokka. Eikä se myöskään liity koululaisten koulumatkan kulkuun eli hanke ei esim. vaikuta koululaisten koulumatkan turvallisuuteen Hiidenvainio-Merttelä välillä.
Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mielestä Maunun koulun hanketta ei voida käyttää perusteena antaa ilmainen koulukuljetusetu Hiidenvainion ja Merttelän koulujen välille niille oppilaille, jotka opetuksen järjestäjä on siirtänyt Merttelään.
Oikaisuvaatimuksen tekijät tuovat esiin lautakunnan 2.10.2019 §115, jossa vuoden 2020 talousarvio ja investointiosa 2020-2022 osiossa on kirjattu päätös Merttelän koulua koskien. Sen mukaan lukuvuonna 2020-2021 Merttelä jatkaa kolmeopettajaisena ja kouluun muodostetaan vastaavan kokoinen ensimmäinen luokka kuin muissa Ruskon kunnan kouluissa laajentamalla Merttelän lähikoulupiiriä.
Oikaisuvaatimuksessa viitataan myös lautakunnan 20.11.2019 kokouksen § 126, jossa pykälän esittelytekstissä on teksti: Tarkoituksena on, että kunnassa aloittavat 1.luokat ovat melko lailla samankokoiset ja että Merttelässäkin aloittaa jatkossa oma 1.luokka.
Osa Hiidenvainion tulevista 1.luokkalaisista aloittaa koulutyönsä Hiidenvainion koulun sijasta Merttelän koulussa.
Ensisijaisesti oppilaille tarjotaan mahdollisuutta luontoliikuntapainotteiseen koulun aloitukseen ja toissijaisesti tarkastellaan oppilaan kodin ja koulun välisen matkan pituutta.
Tällä ratkaisumallilla hyödynnetään Merttelän jo olemassa olevia tiloja ja samalla Hiidenvainion ja Kirkonkylän tilanahtauteen saadaan helpotusta.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mielestä oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun ei toteudu tässä päätöksessä.
Kaikkia oppilaita, joille kunta on osoittanut lähikouluksi Merttelän, tulee kohdella tasapuolisesti. Ei voida antaa osalle oppilaista koulukuljetusetua osalle koulumatkaa ja muilta periä maksua tai evätä kuljetus.
Kaikilla kunnan oppilailla, joilla koulumatka on 3-5 km, on mahdollisuus osallistua kunnan järjestämiin maksullisiin koulukuljetuksiin kuljetusperusteiden mukaisesti. Osalle kunnan oppilaista ei voida antaa tätä maksuttomasti ja osalta periä maksu.
Hiidenvainion ja Merttelän välinen koulureitti on turvallinen, siinä on kevyen liikenteentie koko matkan. Matkalla on yksi Vahdontien ylitys, mutta se ei vielä täytä vaarallisen koulumatkan kriteeriä.
Osalle kunnan oppilaista ei voida antaa maksutonta koulukuljetusta ko. tieosuudelle ja osalta vastaavassa tilanteessa edellyttää koulumatkan kulkua.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opetus-ja varhaiskasvatuslautakunta käsitteli kokouksessaan 22.8.2018 §53 oppilasmääräennustetta eri kouluissa lukuvuoden 2021-2022 päättymiseen asti. Liitteenä olevan taulukon mukaisesti aloittavien oppilaiden määrä Merttelän koulussa oli ennusteena erittäin pieni. Viranhaltijat aloittivat sen jälkeen virkamiestyön, jossa pohdittiin Merttelän koulun oppilasmääräennustetta.

Marraskuussa 2018 lautakunnalle esitettiin toimintasuunnitelma

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 28.11.2018 §92 :

 Merttelän koulun toimintasuunnitelmaa lukuvuodelle 2019-2020.
 

Merttelän koulun oppilasmääräennuste tulevalle kolmelle lukuvuodelle on laskeva. Viranhaltijoiden toimesta on pidetty kokouksia, joissa on suunniteltu koulun toimintakulttuuriin uusia asioita.

Päätösehdotus:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tiedoksi suunnitelman Merttelän koulun toiminnalle lukuvuodelle 2019-2020.

Päätös:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tiedoksi suunnitelman Merttelän koulun toiminnalle lukuvuodelle 2019-2020.
Lautakunta suhtautuu myönteisesti luonto- ja liikuntapainotteisen koulun perustamiseen.

Liitteenä viranhaltijoiden tekemä alustava selvitys Merttelän kouluun muuttamisesta luonto- ja liikuntapainotteiseksi.


Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on päätöksessään merkinnyt suunnitelman tiedoksi.
Lisäksi lautakunta on suhtautunut myönteisesti luonto- ja liikuntapainotteisen koulun perustamiseen sekä tutustunut viranhaltijoiden tekemään alustavaan selvitykseen Merttelän koulun muuttamisesta luonto- ja liikuntapainotteiseksi kouluksi.

Viranhaltijoiden valmistellessa Merttelän profiloitumista luonto- ja liikuntapainotteiseksi kouluksi, tavoitteena oli saada Merttelän koulun laskeva oppilasmäärä nousuun.

Lautakunta 20.11.2019 § 126 :

Lautakunta hyväksyy johtavan rehtorin suunnitelman lukuvuosille 2020-2025 koskien 1. luokkalaisten koulupaikan määräytymistä ja tulevien lukuvuosien oppilassijoittelua Ruskon kouluissa. Lautakunta merkitsee myös tiedoksi sen, että Merttelän koulun jo olemassa olevia luokkatiloja hyödynnetään tulevina lukuvuosina siten, että koulussa aloittaa oma 1.luokka joka vuosi.

Tämän päätöksen lautakunta hyväksyi yksimielisesti .

Opetus-ja varhaiskasvatuslautakunta 4.3.2020 §30

Ruskon kunnassa kouluilla ei ole oppilasalueita. Kaikki koululaiset ovat perusopetuksen oppilaita, joille opetuksen järjestäjä (kunta) perusopetuslain 6 §:n mukaisesti määrää lähikoulun. Tämä lähikoulu voi olla muukin koulu kuin etäisyydeltään lapsen kotia lähinnä oleva koulu
Hiidenvainion luokkatilat riittävät järjestelyyn, jonka puitteissa koulussa toimii viisi yleisopetuksen ryhmää (lv 2020-2021 2 kpl 1.lk ja 3 kpl 2.lk). Hiidenvainion koulun tilat eivät mahdollista kuuden yleisopetuksen luokan samanaikaista koulutyötä.

Johtava rehtori toteaa, että Ruskon keskustan Hiidenvainion ja Kirkonkylän alakoulujen oppilasmäärä on lukuvuonna 2019-2020 ollut 292. Opetuksen järjestäjän päätöksellä Merttelässä aloittaa oma 1. luokka lukuvuonna 2020-2021.
Tästä luokkajärjestelystä huolimatta Hiidenvainion ja Kirkonkylän koulujen oppilasmäärä on lukuvuoden 2020-2021 alkaessa 313.
Opetuksen järjestäjä on päätöksellään osoittanut oppilaalle koulupaikan Merttelän koulusta. Ruskon kunnassa kouluilla ei ole oppilasalueita. Kaikki koululaiset ovat perusopetuksen oppilaita, joille opetuksen järjestäjä (kunta) perusopetuslain 6 §:n mukaisesti määrää lähikoulun. Tämä lähikoulu voi olla muukin koulu kuin etäisyydeltään lapsen kotia lähinnä oleva koulu. Perusteena ovat myös keskustan alakoulujen tilanahtaus ja Merttelän koulun vapaana olevat luokkatilat.
Maunun koulun peruskorjaus- ja laajennushankkeessa ei ole mainintaa Merttelän koulun tilojen käyttämisestä väistötiloina eikä sitä ole käytetty perusteena antaa mahdollisuus osallistua kuljetukseen. 
Luonto- ja liikuntapainotteiseen luokkaan ilmoittautumisen yhteydessä on ilmoitettu, että oppilaalla on mahdollisuus osallistua kuljetukseen Ruskon keskustan ja Merttelän koulun välillä sekä Vahdon kunnanosan ja Merttelän koulun välillä. 
Ruskon kunnan koulukuljetusperusteet päätetään opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan toukokuun kokouksessa lukuvuodeksi kerrallaan.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

§ 55:n lautakunnan 12.5.2020  tekemä päätös muutetaan seuraavasti:

Tämä kuljetus koskee sekä v. 2019 koulutyönsä Merttelän koulun luonto- ja liikuntapainotteisella luokalla aloittaneita oppilaita että v 2020 aloittavia oppilaita. Heillä on mahdollisuus osallistua koulukuljetukseen Hiidenvainion koulun kuljetuspaikalta. Tämä kuljetus sisällytetään myös Ruskon kunnan koulukuljetusperusteisiin lukuvuodeksi kerrallaan.

§ 54 liitteenä olevista Ruskon kunnan koulukuljetusperusteista muutetaan kohta:

Hiidenvainion koulun ja Merttelän koulun välillä järjestetään Ruskon keskustan alueella asuville Merttelän koulussa opiskeleville oppilaille mahdollisuus osallistua koulukuljetukseen sekä aamulla että iltapäivällä.

Kuljetus koskee niitä oppilaita, jotka on siirretty opetuksen järjestäjän päätöksellä Merttelän kouluun Maunun koulun peruskorjauksen ja laajennusosan rakentamisvaiheen ajaksi.
Kunta opetuksen järjestäjänä osoittaa oppilaalle  koulupaikan hyödyntäen Merttelän koulun tiloja, sillä Hiidenvainion ja Kirkonkylän kouluissa ei ole luokatiloja oppilasmäärän kasvun johdosta.

Kuljetus koskee myös v. 2019 koulutyönsä Merttelän koulun luonto- ja liikuntapainotteisella luokalla aloittaneita sekä v.2020 aloittavia oppilaita. Heillä on mahdollisuus osallistua koulukuljetukseen Hiidenvainion koulun kuljetuspaikalta.

Vahdon kunnanosasta Merttelän luonto- ja liikuntapainotteiseen kouluun kulkevilla oppilailla on mahdollisuus osallistua koulukuljetukseen aamulla Laukolan koulun kuljetuspaikalta lähtevällä koulubussilla kohti Merttelän koulua. He nousevat koulubussiin kuljetuspaikalta tai kuljetusreitin varrelta.
Iltapäivän kuljetukseen on mahdollista osallistua Merttelän koulun läheiseltä bussipysäkiltä. Kirkonkylän koulun vinoparkista lähtee bussi, joka vie Vahdon kunnanosassa asuvia ja Hiidenvainion- tai Kirkonkylän  koulussa opiskelevia oppilaita Laukolan koulun kuljetuspaikalle.
Ne oppilaat, joilla olisi kuljetusetu muuten Laukolan kouluun, jatkavat Laukolan koulun koulukuljetuksella kuljetuspaikalta kotiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet


Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus
Tehdystä päätöksestä saa tehdä kirjallisen kunnallisvalituksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusaika ja valituksen perille toimittaminen
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
-päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
-päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituskirjelmän sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
-päätös, johon haetaan muutosta
-miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
-perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valituskirjelmän liitteet
-päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
-todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
-asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitusviranomainen
Turun hallinto-oikeus
- käynti- ja postiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20101 Turku
- puhelinvaihde 029 5642410
- sähköposti turku.hao@oikeus.fi
- aukioloaika ma-pe klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Ruskon kunnanvirastosta.
- käynti- ja postiosoite Vanhatie 5, 21290 Rusko
- puhelinvaihde 02 4393 511
- sähköposti rusko@rusko.fi