Perustelut
Hyvinvointilautakunnan tilinpäätös vuodelta 2023 on valmistumassa tuloslaskelman, toimintakertomustietojen ja sisäisen valvonnan raportin osalta. Kirjanpitolain mukaan kuntien tilinpäätösten on valmistuttava viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.
Oheismateriaalina ovat hyvinvointitoimialan toimintakertomus, sisäisen valvonnan selonteko ja talouden toteumaraportti 2023 (7.3.2024 tilanteen mukaan). Raportista puuttuu vielä joitakin sisäisiä vyörytyseriä. Siksi saattaa olla, että joitakin toiminnallisten tavoitteiden ja toteumien tunnuslukuja on syytä vielä ennen lopullista tilinpäätöksen hyväksymistä tarkentaa.
Yhteenveto toimintakertomuksesta
Vuoden 2023 toiminnallisissa tavoitteissa painottuivat toimialan oman palvelutuotannon kohteena olevat toiminnot ja vastuualueiden lakisääteiset tehtävät.
Toimialan vastuualueilla kirjastopalveluissa asetetuista tavoitteista arvattavasti jäätiin toimitilatilanteen vuoksi, mutta tehdyt kehittämistoimet saavutettavauuden edistämiseksi kasvattivat asiointimääriä. Kirjastopalvelujen tarpeeseen vastattiin mm. vuoden alussa avatulla asiointipisteellä, hakeutuvilla palveluilla sekä kirjastoautomaattien avulla. Toimialalla suurimmat kehittämistoimet koskettivat nuorisopalveluja, joissa kahden hankkeen myötä toimintaa suunnattiin entistä intensiivisemmin osaksi perusopetuksen arkea. Koulunuorisotyöntekijä aloitti toimintansa yläkoululla ja perusopetuksen yhteisöllisen opiskeluhuollon hankkeen myötä vahvistettiin kouluilla tehtävää hyvinvointityötä. Liikuntapalveluissa pilotoitiin ikääntyvien liikuntapalveluja osana Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa, ja liikuntaolosuhteita kehitettiin suunnitelmallisesti. Lapsiperheille suunnattua nanny-palvelua toteutettiin järjestötoimijan kanssa. Matalan kynnyksen kasvatusavun vaikutuksista on viitteitä lasten, nuorten ja perheiden korjaavampien palvelujen tarpeen vähenemisessä.
Koko kuntaa koskevina kehittämistoimina kunnan ulkoista ja sisäistä viestintää parannettiin. Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämisessä pureuduttiin esihenkilöiden vertaistuen vahvistamiseen. Loppuvuonna saatettiin loppuun laajan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta ja osallistuttiin aktiivisesti hyvinvointialueen ja kunnan yhteistyön valmisteluun, joka lisääntyi huomattavasti aiemmasta. Edellisenä vuonna laaditun yhdistysohjelman ja kulttuurihyvinvointi- ja kulttuurikasvatussuunnitelman mukaista toimintaa jatkettiin. Esteettömyystyössä toimia kohdennettiin kirjastopalvelujen saavutettavuuden edistämiseen. Osallisuutta vahvistettiin toteuttamalla useita avoimia kyselyjä ja erityisesti nuorille suunnattuja kuntalaiskeskusteluja palvelujen kehittämiseksi.
Talouden osalta hyvinvointitoimialan sitova toimintakate ulkoisten ja sisäisten kulujen ja tuottojen osalta oli 98,1 %. Ulkoisten kulujen osalta talousarviotaso alittui nettotuloksen jäädessä 80,7 %:iin. Henkilöstön palkkakulujen alitus (n. 95 000 euroa) liittyi sekä ostopalvelulla palkatun nannyn kuluihin, jotka olivat alun perin varattu palkkakuluihin, että osan kirjastohenkilöstön palkkaamatta jättämiseen kirjastotilojen supistuttua. Kesäkerhotoimintaa toteutettiin talousarviosta poiketen yhdistystoimijan kautta. Suurimmat kulujen alitukset kohdentuivat kuitenkin muihin toimintakuluihin, jotka sisältävät mm. sisäisiä ja ulkoisia vuokria, ja joissa toimitilatilanne on todennäköisesti muuttanut tilannetta. Myös toimialan toimintatuotot ylittyivät talousarviosta liki 90 000 eurolla, mikä paransi toimialan tulosta huomattavasti.
Selonteko sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta
Ruskon kunnanvaltuusto on hyväksynyt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet 26.6.2023. Ruskon kunnan sisäinen valvonta ja riskienhallinta toteutetaan kuntalain, valtuuston hyväksymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteiden ja hallintosäännön mukaisesti. Konserniohjeella varmennetaan sisäisen valvonnan toimia konserniyhteisössä. Yhteisöjen hallituksen tulee sitoutua noudattamaan edellä mainittuja ohjeita omassa toiminnassaan.
Kunnan toimielimillä on vastuu sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan asianmukaisesta järjestämisestä ja valvonnan jatkuvasta ylläpidosta johtamansa toiminnan osalta. Jokainen esimies on vastuussa johtamansa toiminnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuudesta eli toiminnan tuloksellisuudesta ja lainmukaisuudesta.
Valvontavastuussa olevat esimiehet testaavat sisäisen valvonnan toimivuutta omalla vastuualueellaan. Palvelualajohtajat laativat vuosittain toimintakertomuksessa esitettävän sisäisen valvonnan selonteon tueksi arvioinnin sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Sen lisäksi talousarvion laadinnan yhteydessä arvioidaan tulevan vuoden merkittävimmät riskit, joiden toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen toimintakertomuksessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä hyvinvointitoimialaa koskevan toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023, selonteon sisäisen valvonnan järjestämisestä sekä valtuuttaa hyvinvointijohtajan ja taloushallinnon tarvittaessa tarkentamaan toimintakertomuksen ja toteuman tietoja päivittyvien tilinpäätöslukujen pohjalta ennen kunnanhallituksen ja valtuuston tilinpäätöksen käsittelyä.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.