Perustelut
Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmän Move! -mittauksissa selvitetään oppilaiden kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta sekä motorisia perustaitoja ja havaintomotorisia taitoja. Move! -järjestelmän tavoitteena on tukea ja kannustaa lapsia ja nuoria oman terveyden, hyvinvoinnin ja fyysisen kunnon ylläpidossa. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sisältyvät mittaukset toteutetaan kaikille 5. ja 8. vuosiluokan oppilaille ja ne voidaan tehdä toimintarajoitteisten osalta sovelletusti. (www.oph.fi/fi/move)
Move! -mittaustulokset kertovat kuntatasolla perusopetusikäisten lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn tilasta. Tulosraporttia voidaan hyödyntää kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveydentilan seurannassa, koulujen liikunnanopetuksessa, kouluterveydenhuollon järjestämissä terveystarkastuksissa sekä valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten hyvinvointitoimenpiteiden suunnittelussa, seurannassa ja arvioinnissa. Valtakunnalliset, maakunta- ja kuntakohtaiset tulokset on julkaistu joulukuussa OPH:n sivustolla https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/move-mittaustuloksia.
Ruskon perusopetuksen 5.-luokkalaisia osallistui mittauksiin 99 oppilasta, 8.-luokkalaisia 73 oppilasta, yhteensä 172 oppilasta. Kuntakohtaiset tulokset mittauksista ovat oheismateriaalina.
Valtakunnallisesti perusopetuksen 5.- ja 8.-luokkalaisten toimintakyvyn lasku on tasaantunut ja jopa osin parantunut edelliseen mittauskertaan 2022 ja valtakunnallisesti verrattuna. Silti tulokset ovat edelleen huolestuttavia: noin 35 (2022: 40) prosentilla oppilasta toimintakyky voi aiheuttaa haasteita arjen jaksamiseen.
Ruskolla 8. luokkalaisista pojista 20 %:lla ja tytöistä 32,4 %:lla sekä 5.-luokkalaisesta pojista 50 %:lla ja tytöistä 37,5 %:lla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Kokonaistuloksissa 5. luokkalaisista 43,6 %:lla ja 8. luokkalaisista 26,1 %:lla ja molemmilla luokka-asteilla yhteensä siis 36,2 %:lla todettiin vastaavia riskejä. Laskennassa on huomioitu kaikki fyysisen toimintakyvyn osa-alueet. Erityisen huolestuttava tulos on siis 5.-luokkalaisten poikien osalta.
Move! -mittaustuloksia hyödynnetään kuntatasolla hyvinvointitoimenpiteiden suunnittelussa moniammatillisesti koulujen, kouluterveydenhuollon ja liikunta- ja nuorisopalveluiden yhteistyössä. Juuri hyväksytyssä hyvinvointisuunnitelmassa on asetetty tavoitteita ja toimenpiteitä lasten ja nuorten fyysisen kunnon kohentamiseksi. Tulevassa kohdeavustusjaossa painotetaan hyvinvointisuunnitelman mukaisia toimenpiteitä.
Hyvinvointijohtaja esittelee tarvittaessa tarkempia kuntakohtaisia tuloksia kokouksessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
Hyvinvointilautakunta merkitsee Move!-mittausten kuntakohtaiset tulokset syksyn 2023 osalta tiedokseen.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.