Hyvinvointilautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Yhdistysohjelman päivittäminen ja uudistaminen

RUSDno-2020-563

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan yhdistysohjelma ”Aktiivisten asukkaiden Rusko. Suuntaviivat julkisen sektorin ja yhdistyskentän yhteistyön kehittämiseen” on päivitetty viimeksi 18.11.2015. Alun perin ohjelma laadittiin vuonna 2013. Viime vuosina ohjelma ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut aktiivisessa käytössä.

Yhdistysohjelman tavoitteena on avata tavoitteita ja toimenpiteitä, joilla yhteistyötä kunnan ja järjestöjen kanssa halutaan kehittää pitkäjänteisesti sekä määrittää keskeiset yhteistyön tavat ja reunaehdot. Jotta yhteistyötä kolmannen sektorin ja kunnan kesken voidaan edelleen tiivistää, on syytä päivittää yhdistysohjelman tavoitteet ja toimenpiteet vastaamaan nykyhetken tarpeita esimerkiksi osana monialaista hyvinvoinnin edistämisen tehtävää. Kuntastrategiassa mm. todetaan, että ”Kunta toimii tulevaisuudessa kuntalaisten hyvinvoinnin koordinaattorina ja hyvinvointia edistävän ympäristön luojana. Kunnan kumppaneita hyvinvoinnin kehittämisessä ovat yhteisöt, järjestöt, yritykset, seurakunnat sekä maakunta. Tuottamalla matalan kynnyksen palveluita yhdessä eri toimijaryhmien kanssa, mahdollistetaan monimuotoisten hyvinvointipalveluiden kehittyminen.”

Hyvinvointijohtaja on neuvotellut Varsinais-Suomen Kylät ry:n kyläasiamiehen kanssa mahdollisesta yhteistyöstä yhdistysohjelman päivittämiseksi ja uudistamiseksi. Mahdollisuus uudistamisprosessiin olisi alkuvuonna, jolloin kehittämiskumppaniksi saattaisi löytyä myös joku lähialueen kunta.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä yhdistysohjelman päivittämisen esittelyn mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan aiempi yhdistysohjelma vuodelta 2013 ”Aktiivisten asukkaiden Rusko. Suuntaviivat julkisen sektorin ja yhdistyskentän yhteistyön kehittämiseen” oli päivitetty viimeksi 18.11.2015. Viime vuosina ohjelma ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut aktiivisessa käytössä. Hyvinvointilautakunta päätti hyväksyä yhdistysohjelman päivittämisen ja uudistamisen 3.12.2020 § 91. Yhdistysohjelman päivittäminen prosessi viivästyi koronapandemian vuoksi.

Yhdistysohjelman päivittämisen prosessi aloitettiin talvella 2022. Yhdistykset valitsivat joukostaan edustajat yhdistysohjelma -työryhmään, joka pohti yhteissuunnittelun avulla kehittämisen paikkoja ja tulevaisuuden suuntia. Talven ja kevään aikana järjestettiin etätyöpajoja ja yksi työpaja paikan päällä Ruskolla. Työpajoissa käsiteltiin mm. tulevaisuuden kuntaa, kansalaistoiminnan muutoksia, yhteissuunnittelua ja ennen kaikkea sitä, millä tavalla yhdistysten ja kunnan välistä yhteistyötä voisi kehittää ja mitä kohti suunnataan yhdessä. Fasilitaattoreina toimivat Maaseudun Sivistysliiton asiantuntijat. Työpajojen lisäksi prosessiin kuului välitehtäviä, joihin osallistui ruskolaisten yhdistysten jäsenistöä. Kokonaisuudessaan yhdistysohjelman päivitysprosessiin osallistui n. 38 ihmistä Ruskolla. Työpajoihin osallistui myös aina kunnan viranhaltijoita.

Prosessin tuotoksena syntynyt yhdistysohjelma on oheismateriaalina. Ohjelmaa esittelee kokouksessa Maaseudun Sivistysliiton asiantuntija Kaisa Kervinen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä päivitetyn yhdistysohjelman.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.