Hyvinvointilautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Määrärahamuutosanomus investointiprojektiin Esteettömyyskartoitukset ja -korjaukset (8031)

RUSDno-2022-529

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Valtuuston hyväksymässä talousarvion investointiprojektissa (8031) on varattu kunnan esteettömyyskartoituksiin ja -korjauksiin määrärahaa vuodelle 2022 yhteensä 70 000 euroa.

Esteettömyyttä on edistetty kunnassa kunnanhallituksen (10.8.2020 § 139) asettaman esteettömyystyöryhmän koordinoimana investointiprojekteihin varattujen määrärahojen puitteissa. Esteettömyystyöryhmään kuuluvat hyvinvointijohtaja (pj), kunnan insinööri, rakennustarkastaja, vanhus- ja vammaisneuvoston edustaja sekä alueellinen esteettömyyskoordinaattori.

Viime ja edellisen vuoden aikana mm. korjattiin pääkirjaston esteettömyyttä. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kuluvana vuonna oli tarkoitus kohdentaa korjaukset Vahdon lähikirjastoon. Lähikirjaston esteettömyyskorjausten osuus kokonaisuutena (ilman rakennemuutoksia) arvioitiin n. 40 000–50 000 euroksi (10.9.2021 tehtyjen esteettömyystarkastusten perusteella). Suunnitellulla korjauksella lähikirjaston vanhaa kiinteistöä ei kuitenkaan olisi saatu täydellisesti esteettömäksi. Työryhmä piti kuitenkin olennaisena sitä, että kunnan alueella on yksi lähes esteetön palvelupiste.

Nykyisessä tilanteessa pääkirjaston ollessa suljettuna, kunnassa ei ole esteetöntä kirjastotilaa. Pääkirjaston väistötilavaihtoehdoksi on tällä hetkellä suunniteltu mm. kunnantalon valtuustosalia. Siirrettäessä kirjastopalveluja tulevaan väistötilaan, osana muita esimerkiksi omatoimikäytön mahdollistavia muutostöitä, tilan esteettömyys ja omatoimikäyttö tulisi varmistaa, ainakin edistää mahdollisuuksien mukaan. Ennakoiden voisi arvioida, että tulevan väistötilan esteettömyys olisi todennäköisesti helpompi varmistaa kuin vanhan Vahdon lähikirjaston kiinteistön esteettömyys.

Edellä mainitusta syistä esitetäänkin, että muutetaan esteettömyyden investointiprojektia toimintasuunnitelmaa siten, että sitä projektia ja siihen varattuja määrärahoja kohdennetaan tulevan kirjaston väistötilan muutostöihin, ml. omatoimikäyttö ja esteettömyyden varmistaminen. Näin saadaan todennäköisesti varmimmin ja nopeimmin käytössä olevalla investointimäärärahalla varmistettua kuntaan esteetön kirjastotila. Jäljelle jäävällä investointimäärärahalla edistetään muita tarpeellisia kohteita (esim. terveysaseman kohteet).

Esteettömyystyöryhmä puoltaa määrärahamuutosesitystä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Ruskon pääkirjaston väistötiloihin siirtymisen muutostyöt toteutetaan nopeutetulla aikataululla heti kun päätös sopivasta ja työturvallisesta väistötilasta on tehty.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle määrärahamuutosta koskien esteettömyyskartoituksiin ja -korjauksiin osoitettua investointiprojektia (8031) siten, että pääosa määrärahasta kohdennetaan tulevan kirjaston väistötilan muutostöihin. Muutostöillä turvataan samalla väistötilan esteettömyys. Lisäksi jäljelle jääneellä määrärahalla edistetään muita esteettömyyskorjauskohteita, kun em. kustannukset täsmentyvät. Määrärahamuutoksella ei ole vaikutusta projektikohtaiseen investointimäärärahan suuruuteen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.