Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Erityistoimivallan käyttöön ottaminen

RUSDno-2020-163

Valmistelija

  • Ismo Airinen, Talous- ja hallintojohtaja, ismo.airinen@rusko.fi

Perustelut

Koronaviruspandemian etenemisen hidastamiseksi on perusteltua rajoittaa kokoontumisia ja kokouksia. Keino vähentää kokouksia on toimielimen päätösvallan delegointi edelleen viranhaltijalle. Tämä on mahdollista, mikäli hallintosäännössä on siitä määrätty. Delegointi on mahdollista tehdä määräajaksi. Toistaiseksi voimassa oleva delegointipäätös on mahdollista peruuttaa. Delegointia on syytä harkita erityisesti asioissa, jotka edellyttävät nopeaa reagointia.

Ruskon kunnan hallintosäännön 26 §:n mukaan toimielin voi siirtää sille määrättyä toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle. Se, jolle toimivaltaa on siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen.

Lainsäädäntö ei tunne häiriötilanteiden erityistoimivaltaa, erityistoimivalta perustuu valmiuslain (1552/2011) 12 §:n mukaiseen normaaliajan yleisvarautumisen velvoitteeseen ja valmiuslain 108 §:ään, joka koskee kunnan hallintoa valmiuslain voimassaollessa. Erityistoimivalta voidaan ottaa käyttöön kunnanhallituksen päätöksellä, mikäli kunnassa tai yhteiskunnassa on käsillä sen tulkitsema häiriötilanne, eli normaalioloissa tapahtuva poikkeava, odottamaton tai äkillinen turvallisuustilanteen muutos, joka aiheuttaa uhkaa yhteiskunnan toimivuudelle ja väestön turvallisuudelle. Tilanne voi vaatia valtionjohdon ja viranomaisten erityisiä toimia.

Häiriötilanteilla tarkoitetaan tapahtumia ja tilanteita, jotka edellyttävät kunnan johtamisessa tai palvelutuotannossa normaalioloista poikkeavia toimenpiteitä, tehtäviä ja toimivaltuuksia. Poikkeusoloja ovat valmiuslaissa määritellyt tilanteet.

Kunnan velvollisuus on suojella asukkaitaan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa, joten erityistoimivallan käyttöönotto ja päätösvallan delegointi kunnanjohtajalle on perusteltua.

Valmiuslain käyttöönoton jälkeen on huomioitava valmiuslain 108 §:n määräykset:

- Sen estämättä, mitä kuntalain (410/2015) 94 §:n 4 momentissa säädetään, valtuusto voidaan poikkeusoloissa kutsua koolle välittömästi. Valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet valtuutetuista on läsnä,

- Jos valtuustoa ei saada koolle päätösvaltaisena ja painavat syyt edellyttävät välitöntä päätöksentekoa, kunnanhallituksella on oikeus päättää niistä asioista, jotka koskevat kunnan hallinnon järjestämistä, johto- ja hallintosääntöä, toimivallan siirtämistä, talousarviota ja veroja sekä muista valtuuston päätettäväksi säädetyistä asioista,

- Kunnanhallituksen on mahdollisimman pian saatettava 2 momentissa tarkoitetut päätökset valtuuston päätettäviksi. Kunnanhallituksen päätös on voimassa, kunnes valtuusto on päättänyt asiasta,

Kirjanpitoon on avattu oma projektinsa koronaviruspandemiaan varautumiseen liittyen. Kyseistä projektinumeroa tullaan käyttämään kaikissa hankinnoissa ja kustannuksissa, jotka aiheutuvat suoraan tai välillisesti koronavirukseen varautumisesta.

Kunnanhallitukselle annetaan kokouksessa selvitys toistaiseksi koronaviruspandemian johdosta tehdyistä toimenpiteistä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Ismo Airinen, Talous- ja hallintojohtaja, ismo.airinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää:

- merkitä tiedoksi kokouksessa annetun selvityksen mukaisesti kunnanjohtajan ja johtoryhmän tekemät toimenpiteet toimintojen järjestämisestä koronaviruksen leviämisen estämiseksi,

- että kunnanjohtaja ja johtoryhmä voivat jatkossa toistaiseksi tehdä vastaavat kiireelliset toimenpiteet viranomaisten antamien ohjeiden ja valmiuslain käyttöönoton myötä tulevien säännösten mukaisesti,

- ottaa Ruskon kunnassa erityistoimivallan käyttöön välittömästi toistaiseksi seuraavalla tavalla:

       * Kunnanjohtaja käyttää Ruskon kunnan hallintosäännön määrittelemästä toimivallasta poiketen kunnanhallituksen päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi, milloin asia koskee toimenpiteiden yhteensovittamista eri toimialojen välillä, taloudellisten resurssien tai henkilöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä.

       * Kunnanjohtaja tekee häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikaiseen toimivaltaansa kuuluvat päätökset häiriötilanteiden aikaisessa kunnan johtoryhmässä johtoryhmän jäsenen tai kokoukseen osallistuvan asiantuntijan esittelystä. Päätöksistä ja toimenpiteistä pidetään luetteloa ja päätökset raportoidaan kunnanhallitukselle säännöllisesti. Niissä asioissa, jotka on aikataulullisesti mahdollista tuoda kunnanhallituksen käsiteltäväksi, tuodaan jatkossakin kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Välitöntä päätöksentekoakin vaativista päätöksistä keskustellaan mahdollisuuksien mukaan tapauskohtaisesti kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa.

       * Erityistoimivallan käyttämisen lakkaamisesta päättää kunnanhallitus.

 

 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Esteellisyys

  • Kari Lehtinen

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kunnanjohtaja Kari Lehtinen esitteli §:n taustaa poistuen sen jälkeen kokouksesta asian muun käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.