Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 LISÄPYKÄLÄ: Suunnittelutarveratkaisuhakemus, Hujalantie 279 (lisäpykälä)

RUSDno-2020-156

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Lupatunnus 20-0042-SUU

HAKIJAT
Heikkilän tila
Liukolantie 334
21290 RUSKO

RAKENNUSPAIKKA
704-403-0001-0067
Hujalantie 279, 21290 RUSKO
Kiinteistön nimi Heikkilä
Pinta-ala 1462513 m²
Kaavatilanne Yleiskaava 23071997
Kaavan vuosi 1997
Rakennettu kerrosala 22419 m²

TOIMENPIDE
Sikalan laajentaminen ja lietesäiliön rakentaminen

Lisäselvitys
Toimenpide: laajennus
Käyttötarkoitus: 811 navetat, sikalat, kanalat yms
Kokonaisala: 3709m²
Kerrosala: 3709m²

Poikkeus
Heikkilän tila hakee lupaa sikalan laajentamiseksi ja lietesäiliön rakentamiseksi. Esitetty hanke sijaitsee suunnittelutarvealueella (MRL 16 § ja 137 §) ja sen johdosta hankkeen toteuttaminen edellyttää laajempaa lupaharkintaa.

Rakennuspaikka sijaitsee Hujalantien varrella, Hujalan kylän ja Maskun kunnanrajan välisellä metsäalueella. Rakennuspaikalla on tienkäyttöoikeus sekä vesijohto ja se sijaitsee yleiskaava-alueella. Etäisyys kouluun, kauppaan, päiväkotiin ja kuntakeskuksen palveluihin on n. 3 km. Rakennuspaikka sijaitsee metsässä vanhalla rakennuspaikalla, nykyisen rakennuspaikan vieressä. Paikka ei sijaitse pohjavesialueella ja rakennusaikana ei liitytä viemäriverkostoon. Rakentaminen ei vaikuta luonnon- ja kulttuuriympäristön arvojen säilymiseen tai alueen virkistystarpeisiin.

Hakijan perustelut: olemassa olevan sikalan ja lietesäiliön laajennus, johon AVI on myöntänyt ympäristöluvan 24.1.2020. Ympäristövaikutukset on käsitelty ympäristöluvassa. Rakennuspaikkana louhittu kalliokenttä. Rakentaminen jää pääosin metsän peittoon. YVA:n yhteydessä tutkittu perusteellisesti Ruskonjoen jokilaakson arkeologisen historian vuoksi arkeologiset kaivaukset. Lopputulos: ei vaikutusta luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilymiseen.

Kuuleminen
Kunta on hakemuksen johdosta kuullut naapureita 13.2 - 6.3.2020 välisenä aikana. Hakemuksesta kuulutettiin Ruskolaisessa, Maskulaisessa, Ruskon kunnan ilmoitustaululla sekä internetsivuilla ja Maskun kunnan internetsivuilla. Hakemuksesta ei ole jätetty kirjallisia huomautuksia.

LAUSUNNOT
Lausunnon antaja
Rakennustarkastaja
Lausuntopvm 25.03.2020
Lausunnon tulos puollettu

Sisältö
Heikkilän tila hakee suunnittelutarveratkaisua sikalan laajentamiseksi ja lietesäiliön rakentamiseksi. Rakennuspaikka sijaitsee Ruskon yleiskaavan M-alueella (maa- ja metsätalousalue). Nykyisen sikalan alueella on myös EO-alue (maa-ainesten ottoalue), jossa on kalliokiven ottamista ja maaainesten käsittelyä. Lisäksi naapurikiinteistöillä on maa-ainesten ottoa ja maa- sekä purkuainesten käsittelyä.

Suunnitellulle rakentamiselle on haettu ympäristölupa, jossa on päivitetty aiempaa ympäristölupaa (Etelä-Suomen AVI 14.3.2011, 13/2011/3). Etelä-Suomen AVI on myöntänyt ympäristöluvan (ESAVI/29707/2019), joka on koskenut olemassa olevan toiminnan muuttamista siten, että tilalla aloitetaan siirtyminen vapaaseen porsitukseen. Vapaaseen porsitukseen siirrytään vuosien 2020-2021 aikana. Eläinmäärä pysyy ennallaan, mutta muutoksen toteuttamista varten rakennetaan 392 vapaan porsituksen osasto keskimmäisen sikalarakennuksen koillispäätyyn. Lisäksi rakennetaan uusi betonirakenteinen noin 10 000 m³:n lietesäiliö, jotta toiminnan lannanvarastointitilat täyttävät valtioneuvoston asetuksen eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014) mukaiset tilavuusvaatimukset.

Viimeisimmän sikalarakennuksen ensimmäinen osa on otettu käyttöön 11.6.2013 ja loppukatselmus on pidetty 18.5.2015. Hankkeelle on myönnetty suunnittelutarveratkaisu 7.4.2008 ja rakennuslupa 15.1.2009. Sikalarakennuksen lopullinen pinta-ala on ollut 12847 m² ja suunnittelutarveratkaisuhakemus koskee tämän rakennuksen laajentamista. Samalla rakennuspaikalla on myös vuonna 2005 rakennettu sikala, 6997 m².

Hakemuksesta on kuulutettu Ruskon ja Maskun kuntien alueilla ilmestyvissä julkaisuissa ja internetsivuilla. Hakemuksesta ei jätetty huomautuksia. Lietesäiliön rakentaminen perustuu nitraattiasetuksen määräyksiin ja siitä on määrätty ympäristöluvassa: "kattamaton lietesäiliö tulee aidata verkolla, jonka silmäkoko on enintään 100 mm. Jos lietesäiliötä ei kateta siten, että sadevesien pääsy säiliöön estyy, on säiliön tilavuuteen lisättävä säiliökorkeutta 600 mm. Lietesäiliöissä tulee olla säiliön altapäin täyttöä varten tarpeelliset rakennelmat ja laitteet lukuun ottamatta sikalan alla sijaitsevia kiinteällä katteella katettuja säiliöitä. Lietesäiliöt tulee kattaa vähintään kelluvalla katteella ja pitää katettuina työteknisten syiden edellyttämiä ajankohtia lukuun ottamatta".

Suunniteltu rakentaminen ei kasvata tilan eläinmäärää ja yleisesti vapaaporsituksella pyritään eläinten hyvinvoinnin kohentamiseen. Selvityksen mukaan sama emakkomäärä voidaan pitää vapaaporsituksessa kuin aiemmin häkkiporsituksessa, jos sikalaan rakennettavaa uutta tilaa tulee arvion mukaan 25 % lisää (Eläinten hyvinvointikeskus, Häkkiporsituksesta luopumisen tuotannolliset ja taloudelliset vaikutukset, 2013). Uuden eläinsuojelulain valmistelussa on neuvoteltu vapaaporsituksen vaatimisesta, mutta lain valmistelu on vielä kesken.

Suunniteltu rakentaminen on ymmärrettävää eläinten hyvinvoinnin ja maataloutta koskevien asetusten kannalta. Ympäristöluvan puolesta ei ole esteitä toiminnan muuttamiselle. Jatkossa tulisi kuitenkin harkita, että jos tilan eläinmäärää aiotaan vielä kasvattaa, niin laajentaminen ratkaistaisiin kaavoituksen tasolla (tieyhteydet, rakennusoikeus, suoja-alueet, rakennusten sijoittuminen). Alueella on useita eri alojen toimijoita, joten eläinmäärän kasvattaminen vaikuttaisi myös mm. liikenteeseen.

MRL 137 §:ssä säädetään, että rakennusluvan myöntäminen suunnittelutarvealueella edellyttää, että rakentaminen:
1) ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta; ja
3) on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Lisäksi MRL 137 §:ssä todetaan, että rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Edellä olevat perustelut huomioon ottaen rakennustarkastaja toteaa lausuntonaan, että hakemus ei ole vastoin MRL 137 §:n säädöksiä ja näin ollen puoltaa hakemuksen hyväksymistä.

Aluetta kuvaava asemapiirros on oheismateriaalina.

Liitteet
Hakemus
Naapurin kuuleminen
Ympäristölupapäätös
Ote alueen peruskartasta
Todistus hallintaoikeudesta
Asemapiirros
Hakemus vireilletullessa
Hakemus taustajärjestelmään siirrettäessä

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Heikkilän tilan suunnittelutarvehakemus ei ole vastoin MRL 137 §:n säädöksiä ja näin ollen kunnanhallitus päättää hyväksyä hakemuksen rakentaa 3709 m²:n suuruinen sikalan laajennus ja lietesäiliö Hujalan kylään, tilalle Heikkilä RN:o 1:67.

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi (2) vuotta. Vastaava rakennuslupa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Samalla kunnanhallitus päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 7 §:n mukainen 500,00 euron maksu.

Ote ja valitusosoitus: Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Päätöksen antaminen: Päätös annetaan julkipanon jälkeen 6.4.2020, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon. Julkipano on kunnan ilmoitustaululla.

Muutoksenhaku: Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Valitusosoitus on liitteenä.

Päätösehdotuksen perustelut
Rakennustarkastajan antaman lausunnon perusteella ei ole esteitä suunnittelutarveratkaisun myöntämiselle. Kiinteistön rakennuskannan kokonaisuus huomioiden laajentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, eikä kasvata toiminnan laajuutta/merkittävyyttä. Laajentaminen on myös sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Se ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia, koska tilan eläinmäärä ei kasva laajennuksen takia.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Tiedoksi

Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Hallintovalitus
Tehdystä päätöksestä saa tehdä kirjallisen hallintovalituksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusaika ja valituksen perille toimittaminen
Valitus tehdään hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta.

Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavana arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Hallintovalituksen voi tehdä ainoastaan laillisuusperusteella. Valituskirjelmässä on ilmoitettava
- valittajan nimi, asuinkunta, postiosoite ja puhelinnumero, johon valittajalle voidaan toimittaa asiaa koskevat ilmoitukset
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan asuinkunta.

Valituskirjelmään on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon valittamalla haetaan muutosta, selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitusviranomainen
Turun hallinto-oikeus
- käynti- ja postiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20101 Turku
- puhelinvaihde 029 5642410
- sähköposti turku.hao@oikeus.fi
- aukioloaika ma-pe klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Ruskon kunnanvirastosta.
- käynti- ja postiosoite Vanhatie 5, 21290 Rusko
- puhelinvaihde 02 4393 511
- sähköposti rusko@rusko.fi