Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Ruskon kunnan ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen

RUSDno-2020-96

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Perustelut

Valmistelija: ympäristösihteeri Katja Holttinen
Esittelijä: ympäristösihteeri Katja Holttinen

Kunnan ympäristönsuojelumääräykset annetaan ympäristönsuojelulain 202 §:n nojalla pilaantumisen ehkäisemiseksi. Kyseessä on kunnan paikallisia olosuhteita koskeva ohjauskeino. Ympäristönsuojelumääräyksillä pyritään ehkäisemään päästöjä tai niiden haitallisia vaikutuksia.

Rusko kunnanvaltuusto on hyväksynyt nykyiset ympäristönsuojelumääräykset 26.10.2009 § 69 ja ne ovat astuneet voimaan 19.1.2010. Ympäristönsuojelulaki ja mm. haja-asutusalueiden jätevesiä ja eräiden jätteiden hyödyntämistä maanrakentamisessa koskevat asetukset ovat muuttuneet tai annettu ympäristönsuojelumääräysten hyväksymisen jälkeen, joten on ajankohtaista päivittää ympäristönsuojelumääräykset vastaamaan voimassaolevaa lainsäädäntöä.

Ympäristönsuojelumääräyksiä on valmisteltu alueellisena yhteistyönä lähikuntien kanssa.

Liite 1 Luonnos Ruskon kunnan ympäristönsuojelumääräyksiksi
Liite 2 Luonnos Ruskon kunnan ympäristönsuojelumääräysten perusteluiksi

Ympäristösihteerin päätösehdotus:

Rakennus- ja ympäristölautakunta asettaa luonnokset Ruskon kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä ja perusteluista nähtäville ja pyytää luonnoksesta lausunnot naapurikuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta lukuun ottamatta ympäristönsuojelun yhteistyökuntia, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, pelastuslaitokselta, tekniseltä lautakunnalta, jätehuoltoviranomaiselta sekä terveydensuojeluviranomaiselta.

Päätös:

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti, että luonnokseen tehdään seuraavat muutokset:

Pykälän 5.6 kappale 4 muutetaan muotoon:

Saostussäiliöt on tyhjentämisen jälkeen tarvittaessa täytettävä vedellä. Täyttöveden ei tarvitse olla juomakelpoista vettä, vaan täyttöön käy esimerkiksi talousvesikäytöstä poistetun kaivon vesi tai puhdas ja roskaton pintavesi.

Pykälän 17 kappale 1 muutetaan muotoon:

Erityisen häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttäminen sekä erityisen häiritsevää melua aiheuttavien toimintojen suorittaminen on kielletty yöaikaan klo 22.00-07.00.

Rakennus- ja ympäristölautakunta asettaa luonnokset Ruskon kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä ja perusteluista nähtäville ja pyytää luonnoksesta lausunnot naapurikuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta lukuun ottamatta ympäristönsuojelun yhteistyökuntia, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, pelastuslaitokselta, tekniseltä lautakunnalta, jätehuoltoviranomaiselta sekä terveydensuojeluviranomaiselta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Rakennus- ja ympäristölautakunta 5.3.2020

Luonnos ympäristönsuojelumääräyksistä perusteluineen on ollut nähtävillä 2.1.-14.2.2020.

Määräysluonnoksesta annettiin kuusi lausuntoa. Lausunnot saatiin kunnan jätehuoltoviranomaiselta ja terveysvalvontaviranomaiselta, Varsinais-Suomen Pelastuslaitokselta, Raision kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta,  MTK-Ruskolta sekä Varsinais-Suomen Ely-keskukselta. Lausunnot ovat esityslistan oheismateriaalina.

Lausuntojen perusteella luonnokseen tehtiin muutoksia ja täsmennyksiä. Keskeisin muutos on tehty Varsinais-Suomen Ely-keskuksen lausunnon perusteella maalämmön hyödyntämisestä johtuvan ympäristön pilaantumisen estämistä koskevaan määräykseen 8.3 §.  Määräystä muutettiin niin, että maalämpöjärjestelmiä ei saa sijoittaa luokitellun (1- tai 2- luokka) pohjavesialueen varsinaiselle muodostumisalueelle lainkaan ja muodostumisalueen rajan ja pohjavesialueen  rajan väliselle vyöhykkeelle tulee hankkia ympäristönsuojelulain mukaisen valtion valvontaviranomaisen lausunto vesilain mukaisen luvan tarpeellisuudesta. Lisäksi jätehuoltoviranomaisen lausunnon perusteella lisättiin määräys 6.4 §, jossa määrätään ettei tyhjennystä edellyttäviä jätevesijärjestelmien lietesäiliöitä saa rakentaa tai sijoittaa paikkoihin, joista lietteiden noutaminen yleisesti käytössä olevalla tyhjennyskalustolla ei ole mahdollista. Kaikki tehdyt muutokset on merkitty määräyksiin punaisella. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä uudistetut ympäristönsuojelumääräykset perusteluineen ja esittää kunnanhallitukselle, että määräykset esitetään kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Uudistetut ympäristönsuojelumääräykset astuvat voimaan muutoksen hausta huolimatta 1.6.2020 ja niillä kumotaan aiemmin kunnanvaltuustossa 26.10.2009 hyväksytyt ympäristönsuojelumääräykset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Saadut lausunnot sekä uudistetut ympäristönsuojelumääräykset perusteluineen ovat esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuuston hyväksyttäväksi uudistetut ympäristönsuojelumääräykset perusteluineen rakennus- ja ympäristölautakunnan esittämässä muodossa.

Uudistetut ympäristönsuojelumääräykset tulevat voimaan muutoksenhausta huolimatta 1.6.2020 ja niillä kumotaan valtuuston 26.10.2009 hyväksymät ympäristönsuojelumääräykset. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Liitteet


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.