Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Motocrossajelu Munittulan ja Lähteenmäen ympäristössä ja pohjavesialueella

RUSDno-2020-17

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Perustelut

Ruskon Omakotiyhdistys ry on 11.1.2020 lähettänyt Ruskon kunnanhallitukselle sekä rakennus- ja ympäristölautakunnalle toimenpidepyynnön motocrossajelun lopettamiseksi Munittulan ja Lähteenmäen ympäristössä sekä pohjavesialueella. Toimenpidepyynnön mukaan Munittulan alueen pohjavesialueen metsissä ajetaan motocrossia ja huviajelua mönkijöillä. Ajaminen on jatkunut vuosia ja kävijämäärät lisääntyvät vuosi vuodelta. Ajaminen on säännöllistä ja ajajia on noin 40-60. 

Ruskon Omakotiyhdistys ry ehdottaa toiminpidepyynnössään, että kunta selvittää kuka asiassa on asianomistaja ja /tai kuka omistaa alueet, tekee asiasta rikosilmoituksen poliisille yhdessä asianomistajan kanssa sekä laittaa kunnolliset ajokieltomerkit tarkoituksenmukaisille paikoille tai saa ajamisen loppumaan alueella jollain muulla tavalla. Toimenpidepyyntö on liitteenä. 

Ympäristösihteeri on jo aiemmin keskustellut asiasta Varsinais-Suomen Ely-keskuksen pohjavesiasiantuntijan kanssa, joka ollut sitä mieltä, että maastoajo tällä alueella aiheuttaa pohjaveden pilaantumisriskin ja riski on olemassa erityisesti Ruskon Antintalon vedenottamon suoja-alueella. Pohjavesi on vedenottamon suoja-alueella laajalla alueella näkyvissä ja maakerrokset muutoinkin ohuet. Pienikin bensavuoto tankkaus- tai vahinkotilanteessa voi pilata pohjavettä ja vahingon välitön havaitseminen maastossa on vaikeaa. 

Maastoliikennelain (1710/1995) 4.1 § mukaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua eikä sitä saa pysäyttää tai pysäköidä maastossa maa-alueella ilman maanomistaja tai haltijan lupaa. Munittulan ja Antintalon pohjavesialueilla maanomistajana on pääsosin Finnavia Oyj, myös Ruskon kunta omistaa osan maa-alueesta jossa ajamista harjoitetaan.

Maastoliikennelain 8 §:n mukaan ELY-keskus voi kieltää moottorikäyttöisen ajoneuvon käyttämisen tietyllä maa-alueella, mikäli siitä on haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, luontaiselinkeinolle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle. Lain 9 §:n mukaan esityksen alueellisen kiellon tai rajoituksen määräämisestä voi tehdä asianomainen kunta tai kunnan jäsen, paliskunta taikka sellainen viranomainen, yhteisö ja maanomistaja, jota asia koskee. Ely-keskuksen on ennen kiellon tai rajoituksen määräämistä kuultava kuntaa, jonka aluetta kielto tai rajoitus koskee, sekä varatta niille viranomaisille, yhteisöille ja maanomistajille sekä muille, joita asia koskee, tilaisuus tulla kuulluksi. Jos kielto tai rajoitus määrätään kunnan esityksestä, se on määrättävä esityksen mukaisena, jollei esityksestä poikkeaminen ole tarpeen kansalaisten tasapuolisen kohtelun tai alueellisen yhteneväisyyden vuoksi taikka muusta erityisestä syystä. 

Alueellinen kielto tai rajoitus on maastoliikennelain 11 §:n mukaan merkittävä alueelle, jota se koskee, tai sen läheisyyteen. Ely-keskuksen tulee määrätä merkitsemisestä kieltoa tai rajoitusta koskevassa päätöksessä. Jollei merkitsemisestä ole päätöksessä muuta määrätty, kiellon tai rajoituksen merkitsemisestä vastaa Ely-keskus.

Ympäristösihteeri on ollut yhteydessä Finavia Oyj:n Turun lentoaseman päällikkö Juha Aaltoseen. Finavia Oyj ei ole maanomistajana antanut lupaa ajaa maillaan. Lentokentän toiminnan kannalta ongelmilliseksi ajamisen tekee se, että se lisää riskiä eläinten kulkemisesta kiitoradan läheisyyteen. Finavia Oyj on kiinnostunut yhdessä Ruskon kunnan kanssa hakemaan alueelle maastoliikennelain mukaista kieltoa.

Maastoliikenelain 32 §:n mukaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämistä maastossa valvovat poliisi, tullilaitos ja rajavartiolaitos. Rajavartiolaitos voi sopimuksesta suorittaa maastoliikenteen valvontaa kunnan omistamilla mailla. Valvonnan suorittamiseksi tarvitaan kunnan allekirjoittama sopimus, jonka mukaan Rajavartiolaitoksella on oikeus kiistattomissa rikostapauksissa sakottaa lainrikkojia. Sopimuksen liitteeksi laaditaan kartta kiinteistöistä, joilla Rajavartiolaitoksella on oikeus toimia.

Ehdotus

Esittelijä

Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Maastoliikennelain 4.1 § mukaan maastossa ei saa ilman maanomistajan lupaa liikkua moottorikäyttöisellä ajoneuvolla. Ruskon Munittulan alueella tapahtuvalle motocross- ja mönkijäajolle ei ole maanomistajien lupaa, joten se on siis kiellettyä. Ajajien opastuksesta ja poliisin puhutteluista ei ole ollut apua, vaan ajaminen alueella jatkuu. 

Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Ruskon kunta yhdessä Finavia Oyj:n sekä mahdollisesti Turun kaupungin kanssa hakee maastoliikennelain 8 §:n mukaista alueellista moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajokieltoa Munittulan (0285351) ja Antintalon (0270451) pohjavesialueille esimerkiksi liitekartan mukaiselle alueelle Varsinais-Suomen Ely-keskukselta. Maastoajo pohjavesialueella aiheuttaa riskin pohjaveden pilaantumisesta ja lisäksi se aiheuttaa haittaa lentokentän toiminnalle. Kielto haetaan toistaiseksi voimassaolevana. Kiellon ulkopuolelle jätetään lentokentän toiminta sekä alueen tieden käyttäminen kiinteistöille ajoon. Kielto ei koskisi maa- ja metsätalouden ja muutoin työnteon kannalta tarpeellista toimintaa.

Lisäksi rakennus- ja ympäristölautakunta esitää kunnanhallitukselle, että Ruskon kunta lähestyy Rajavartiolaitosta sopimuksen solmimiseksi maastoliikennalain mukaisesta valvonnasta ja sakotusoikeudesta Munittulan ja Antintalon pohjavesialueilla Ruskon kunnan omistamilla kiinteistöillä.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Esityslistan oheismateriaalina ovat Ruskon Omakotiyhdistyksen toimenpidepyyntö sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan esitys maastoliikennelain 8 §:n mukaiseksi kieltoalueeksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hakea yhdessä Finavia Oy:n sekä mahdollisesti Turun kaupungin kanssa maastoliikennelain 8 §:n mukaista alueellista moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajokieltoa Munittulan (0285351) ja Antintalon (0270451) pohjavesialueille liitekartan mukaiselle alueelle Varsinais-Suomen Ely-keskukselta rakennus- ja ympäristölautakunnan esittämin perustein.

Lisäksi kunnanhallitus päättää lähestyä Rajavartiolaitosta sopimuksen solmimiseksi maastoliikennelain mukaisesta valvonnasta ja sakotusoikeudesta Munittulan ja Antintalon pohjavesialueilla Ruskon kunnan omistamilla kiinteistöillä.

Päätös

Kunnanhallitus päätti hakea yhdessä Finavia Oy:n sekä mahdollisesti Turun kaupungin kanssa maastoliikennelain 8 §:n mukaista alueellista moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajokieltoa Munittulan (0285351) ja Antintalon (0270451) pohjavesialueille liitekartan mukaiselle alueelle Varsinais-Suomen Ely-keskukselta rakennus- ja ympäristölautakunnan esittämin perustein. Kielto ei koske maa- ja metsätaloutta sekä työntekoa eikä maanomistajan muutoin tarpeelliseksi katsomaansa toimintaa. 

Lisäksi kunnanhallitus päätti lähestyä Rajavartiolaitosta sopimuksen solmimiseksi maastoliikennelain mukaisesta valvonnasta ja sakotusoikeudesta Munittulan ja Antintalon pohjavesialueilla Ruskon kunnan omistamilla kiinteistöillä. 


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.